Online fotótanfolyam

Idegesítő a villogás vagy hasznos?

 

Idegesítő a villogás vagy hasznos?

Van egy funkció a fényképezőgépeken, ami néhány embert idegesít, míg mások ugyanezt a funkciót szívesen használják.

Szinte folyamatosan visszatérő kérés, hogy segítsek kikapcsolni az idegesítő villogást (a fényképezőgépeknél) a képeken. Nem is tudják mi lehet ez a villogás, de nem jó így visszanézni a képeket.

Mi lehet ez a villogás?

Ez a villogás a csúcsfény figyelmeztetés, vagy túlexponálás figyelmeztetés!

Ha a csúcsfény/túlexponálás figyelmeztetés be van kapcsolva a fényképezőgépünkön, akkor a visszajátszásnál a túlexponált, kiégett részek villogni fognak a képeken.

Ennek akkor vesszük igazán hasznát, ha nagyon fontos a minőség (bár ennek mindig fontosnak kell lennie) és nem szeretnénk, ha a képünk egyes területei kiégnének. Például természetfotónál a felhők, esküvői fotóknál a menyasszony fehér ruhája, stb.

Ha azt látjuk a fényképezőgép LCD kijelzőjén visszajátszáskor, hogy a kép egyes részei villognak, akkor az azt jelenti, hogy azokon a területeken kiégett, részlettelen (hófehér) lesz a fotónk. Vagyis kaptunk egy gyors és pontos figyelmeztetést, hogy ha úgy ítéljük meg akkor változtassunk az expozíciós beállításokon (például az expozíció korrekcióval) és ismételjük meg a felvételt.

Persze nem minden esetben jelez hibát ez a villogás! Például ha a képmezőben benne van a nap, akkor annak logikusan ki kell égnie, mivel az úgysem fog részleteket tartalmazni. De hasonló a helyzet egy éjszakai felvételnél, vagy koncert fotónál, ahol ha a lámpa ki lesz égve az nem baj.

Idegesítő, vagy hasznos? Mindig találkozom olyannal, akit ez nagyon zavar ha be van kapcsolva, de ha technikai oldalról nézzük, akkor igenis van realitása és haszna a használatának.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

vissza