Online fotótanfolyam

Hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a fotózást?

 

Hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a fotózást?

"Megpróbálok pár hasznos tanácsot adni minden kedves szülőnek, nagyszülőnek, keresztszülőnek, hogy hogyan buzdíthatjuk a környezetünkben élő gyermekeket a fotózásra. Ösztönözni őket úgy, hogy ez megmaradjon játékos szórakozásként. Közben pedig a látásmódjuk is fejlődjön. Néhány apró ötlet, ami szerintem működik, működhet."

Szerző: Kálmán Roland

Bence fiamon látom mennyire fontos, hogy akár egy 5 éves gyerekben is kialakuljon a vizuális kultúra szeretete. Persze ne várjuk csemetéinktől, hogy türelmesen végignézzék velünk a WordPress kiállítás összes fotóját, vagy szakmai kérdéseket tegyenek fel nekünk a Mai Manó aktuális kiállításán, netán szülinapi ajándékként egy egész napos kirándulást kérjenek tőlünk a pozsonyi fotóhónap rendezvényeire... :-) Nem ez a cél! Gyerekkorban legalább is szerintem nem! Sokkal fontosabb maga az önálló alkotás, és annak szeretete. Mert aki a fotográfiát szereti... :-)

Megpróbálok pár hasznos tanácsot adni minden kedves szülőnek, nagyszülőnek, keresztszülőnek, hogy hogyan buzdíthatjuk a környezetünkben élő gyermekeket a fotózásra. Ösztönözni őket úgy, hogy ez megmaradjon játékos szórakozásként. Közben pedig a látásmódjuk is fejlődjön. Néhány apró ötlet, ami szerintem működik, működhet... Természetesen ez is szubjektív, mint maga a fotográfia... :-)

Az alap: ajándékozz gyerkőcödnek egy egyszerű digitális fényképezőgépet! Fontos: SAJÁT fényképezőgépet, amit nem sajnálsz ha elhagy, tönkretesz. Manapság egy ilyen masina egész olcsón beszerezhető, és kiváló szórakozás egy gyereknek is. Bátorítsátok Őt, hogy ha egy mód van rá, hordja magával családi kirándulásokra, rendezvényekre. A lényeg, hogy a saját gépét saját maga használja. Így büszkén mutogatja majd a maga kis alkotásait másoknak is az "én fotóm" címszó alatt...

Sétáljatok együtt a természetben, városban és figyeljétek a színeket, a vonalakat, az embereket. Higgyétek el, a gyerekeknek sokszor egész jó meglátásaik vannak, csak meg kell próbálnunk nekünk felnőtteknek az Ő kis fejükkel gondolkodnunk.

A legegyszerűbb talán mégis olyan tárgyakkal kezdeni, melyek kéznél vannak. Nézzetek csak körül a gyerekszobában mennyi érdekes formájú és színű játék van a polcokon. Fotóztassuk le vele pl. a lego emberkéket, barbi babákat. Meglátjátok mekkora lesz az öröm, ha a fényképezőgép kijelzőjén viszontlátják kedvenc transzformersz hőseiket, hello kitty figuráikat... :-)

A gyerekek még ösztönösen cselekednek (néha), ezért főként kezdetben hagyjuk, hogy úgy fotózzanak, ahogy nekik tetszik. Később természetesen segíthetünk nekik a helyes kompozícióban, képszerkesztésben. Tanuljunk akár velük együtt, és rájövünk milyen különbség van a mostani és az egy-két évvel ezelőtt készült családi fotóink közt...

Avassuk be őket a képek utómunkáiba is, hiszen ezzel új távlatokat nyithatunk számukra és a kreativitásuk is fejlődhet. Elvégre a számítógép nemcsak a facebook-ot és a számítógépes játékokat jelenti! Egy-egy kedvenc fotóból könnyedén készíthető akár egy fekete-fehér kifestő is, amit a gyermek sokkal nagyobb kedvvel színez majd ki, mint egy üzletben vásárolt füzetet. Nyomtassuk ki kedvenc fotóit, és tegyük ki szobájukba, hogy ezzel is érezzék, milyen fontos és eredményes az Ő kis alkotásuk.

És végül, de nem utolsó sorban: BÁTORÍTSUK gyermekünket a folytonos fotózásra, alkotásra. Kölcsönözzük nekik néha saját fényképezőgépünket is, hogy érezzék bízunk bennük és meglátásaikban. Rendezzük fotóit egy szép kis fotóalbumba, vagy időről időre készítsünk saját fotóiból zenés fotóetűdöt, slideshowt.

A lényeg természetesen a játékosság! Semmit ne erőltessünk, ne akarjunk belőle már kiskorban egy neves fotográfust, fotóművészt nevelni! :-)

Szép napot, és jó fényeket mindenkinek, de legfőképp most a GYEREKEKNEK! :-)

Az eredeti blog bejegyzés itt található:

http://roland.kalman.eu/hu-hogyan-szerettessuk-meg-gyermekeinkkel-fotozast

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza