Online fotótanfolyam

Használt fotós termékek vásárlásáról

 

Használt fotós termékek vásárlásáról

Érdemes-e használtan fényképezőgépet és objektívet venni? Senkit nem szeretnék elriasztani a használt fotós termékek vásárlásától, de ha mégis arra adjuk fejünket, néhány dologgal érdemes tisztában lennünk.

Fontos, hogy nem szeretnék ítélkezni és azt mondani senki se vegyen használt terméket.
Az elmúlt két hétben azonban, két félresikerült használt fotós termék vásárlásról is meséltek, így gondoltam megosztom a használt fényképezőgépek és tartozékok vásárlásával kapcsolatos aggályaimat/tanácsaimat.

Alapvető kérdések amik eszembe jutnak a témával kapcsolatban:

Miért adja el valaki a fényképezőgépét?

- Nincs vele megelégedve és jobbra vágyik?
- Nem működik (már) tökéletesen?
- Agyonhasznált, és vásárol egy újat?

- Csak megunta?
- Ajándékba kapta és soha nem is használta?
- Pénzre van szüksége, ezért adja el?
- stb. 

Az első három kérdés egyértelműen arra utal, hogy műszakilag kifogásolható lehet egy használt termék, tehát csak kellő körültekintéssel érdemes a vásárlásba belemenni.
Míg a következő három kérdés arra utal, hogy lehet szerencsénk és tényleg hozzájuthatunk egy hibátlan és az eredeti árhoz képest olcsóbb termékhez.

De van még kérdésem:

Attól, hogy egy fényképezőgép hibátlan állapotban van kívülről, ugyanilyen belül is?

- A hibátlan külsőről nem derül ki, hogy hány expozíciót élt meg. (A fényképezőgépek zárszerkezete is véges!)
- Sőt nem biztos, hogy látni, ha kapott egy-két ütést az objektív, vagy a gépváz. (Kompakt fényképezőgépeknél ez végzetes hiba!) A sérült külső legalább árulkodik az ilyen esetekről.

Ilyennel én magam is találkoztam: Egy régebbi, negatívos Canon EOS300-as fényképezőgépet 70-300 objektívvel néztem meg. Őszintén szólva csak az objektívre pályáztam, de így együtt kedvezőbb áron hirdették meg, gondoltam megnézem. Levélben meg is egyeztem az eladóval, hogy kipróbálhatom.

A negatív tapasztalatom:
- Azzal kezdődött, hogy fényképezőgépben nem volt elem! Így hogyan tudom kipróbálni? Sehogy! Az "eladó bácsi" szerint nekem kellett volna elemet vinni, ha próbálgatni akarom!
- Nem hiszem, hogy nekem kellene gondoskodnom arról, hogy ki tudjam próbálni a fényképezőgépet! (Autó vásárlásnál sem kell benzint vinnem, hogy kipróbáljam.)
- Másodszor: az objektív meg sem mozdult, majd amikor megnéztem, láttam, hogy egy kicsit el van ferdülve, a zoom egyáltalán nem jó. Tehát használhatatlan az egész!!!
- Majd az összes hibára a válasz: "Mit akar ilyen kevés pénzért? Örüljön, hogy eladom magának!"
Bármilyen összegről is legyen szó, csak kipróbálható, MŰKÖDŐKÉPES fényképezőgépet és objektívet akarok! És biztos lehet benne, hogy nem veszem meg!

Ez a kis történetet nem jelenti azt, hogy minden használt termék hibás, és ne vásároljunk használt fotós terméket, hanem azt, hogy legyünk kellően körültekintőek!

  • Próbáljuk ki a fényképezőgépet, objektívet!
  • Tükörreflexes fényképezőgépek esetében, a szervizben ki tudják olvasni az expozíciószámot a fényképezőgépből. Ha ez túl magas (belépő szintű tükörreflexes gépeknél kb. 50.000, míg a profi tükörreflexes gépeknél kb. 150-200 ezer - pontos számot nem lehet mondani), nem érdemes megvenni a gépet.
  • A nagyon kopott külső a sok használatról árulkodik.
  • Fénykép nélküli hirdetésből nem szabad vásárolni!
  • Ha saját akkumulátor és töltő tartozik a fényképezőgéphez, akkor fontos, hogy legyenek meg, ezek pótlása sokszor nehéz és költséges.

Egy félresikerült vásárlásnál nem valószínű, hogy tudunk majd reklamálni, inkább előzzük meg a bajt.

UI.: Az egyik kedvenc hirdetésem az volt, ahol az aznapi reggeli mellett fényképezték le az objektívet. :-)

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza