Online fotótanfolyam

Ha van egy 1,8-as fényerejű objektíved, használd!

 

Ha van egy 1,8-as fényerejű objektíved, használd!

Azért írok most erről a témáról, mert megütötte a fülemet egyik ismerősöm mondata:
"Nekem is van egy 50mm-es, 1,8-as objektívem. Olvastam róla, hogy milyen szuper és olcsó is, de nem szoktam túl sokat használni, mert nem tudom hol, mikor kellene használnom."

Tehát az 50 mm-es objektív azért jó, mert olcsón is beszerezhető és nagyon jó a fényereje! Amit érdemes kihasználni!

Elvileg (remélem nem bántok meg senkit, de szerintem ez a lényeg) azért vesz valaki nagy fényerejű objektívet, mert szüksége van a nyitott rekeszre, vagyis a nyitott rekesz nyújtotta előnyökre.

De mik ezek az előnyök?

- Először akkor vesszük a hasznát a nagy fényerőnek ha benti, beltéri fotókat kell készíteni. (A nagy fényerő azt jelenti, hogy az objektívnek a blendéjét nagyon tágra lehet nyitni.) Egy alap objektívhez képest (az alap objektíven itt a fényképezőgépekhez szettben kapott olcsó és sajnos gyengébb minőségű objektívet értek), amelynek 3,5-5,6 között mozog a fényereje, itt igazán sokat tud nyújtani egy 1,4-es, vagy 1,8-as fényerejű objektív.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha vaku nélkül szeretnénk beltéren fotót készíteni akkor a kevés fénnyel kell majd megküzdenünk. Pontosabban a kevés fény miatti hosszabb záridővel, ami a pontos/helyes expozícióhoz kell. A hosszabb záridő pedig magában hordozza a bemozdulás lehetőségét.

De! Minél tágabb blendét tudunk használni (minél jobb az objektív fényereje), annál kisebb az esélye annak, hogy olyan hosszú lenne a záridő, hogy még bemozduljon a kezünk (egyszerűbben megfogalmazva: a nyitottabb blendéhez rövidebb záridő kell).

- Másodszor említem, de itt az Online fotótanfolyam cikkei között már nagyon sok szó esett róla: a kicsi mélységélesség.

Minél nyitottabb a blende amivel fotózunk, annál kisebb lesz a mélységélesség. Ezt kihasználhatjuk például portrék készítésénél, tárgyak fotózásánál. A kicsi mélységélesség lényege, hogy csak a fotónk témája lesz éles, a háttér pedig életlen marad.

Erről a témáról készült például a "Képek életlen háttérrel" című cikkünk is, de ezt a tulajdonságot használjuk ki az "Alufóliából háttér fotózáshoz" cikkünkben is.

Ami a lényeg, hogy azért vegyünk meg egy objektívet mert tudjuk igazából mit is fogunk kezdeni vele. Nem baj ha egy cikk, vagy ismerős ajánlotta, ha elszántuk magunkat a vásárlásra és meg is vettük, akkor próbáljuk kihasználni a benne lévő lehetőségeket.

Bármelyik ismertebb márkához tényleg tudunk vásárolni elfogadható áron 50mm-es 1,8-as vagy ehhez közeli fényerejű objektívet. Szerintem tényleg jó választás, sokat fejleszthetjük vele kreativitásunkat, látásunkat, fotós tudásunkat. De ehhez használnunk kell és gyakorolni sokat.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza