Online fotótanfolyam

Ha nincs napellenződ, használd a ...

 

Ha nincs napellenződ, használd a ...

A napellenző feladata, hogy az objektívbe csak azokat a fénysugarakat engedje be, amelyek számunkra hasznosak, a fénykép elkészüléséhez kellenek, és a fotó elkészüléséhez szükségtelen/rossz fénysugarakat pedig ne engedje be. Tehát ha van napellenző a fényképezőgéphez, akkor használjuk azt.
És mit csináljon az, aki egyszerűbb fényképezőgéppel fotózik és nincs a fényképezőgépén napellenző?

Ellenfényben, vagyis ellenfényes fotózásnál különösen figyelni kell arra, hogy a fényforrás ne világítson az objektívbe. Ha mégis, akkor fényfoltokat, megcsillanásokat okozhat, rontja a fotónk minőségét.

Ennek kiküszöbölésére készülnek a napellenzők. Ha máskor nem is (mert lusták vagyunk felrakni), de ellenfényben érdemes használni őket.

Mit tegyen, aki kompakt, vagy bridge fényképezőgépet használ, vagy olyan objektívet, amelyikhez nincs napellenző?

  • Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás, ha a kezünket használjuk napellenző helyett. Egyszerűen az objektív felé és kicsit elé tesszük, hogy megakadályozzuk a "rossz" fény közvetlen objektívbe jutását.
  • Olyan eset is előfordulhat, hogy van napellenzőnk de az is kevés és a nap mégis belevilágít az objektívbe. Ilyenkor, ezt megelőzendően a kezünkkel is kiegészíthetjük, meghosszabbíthatjuk a napellenzőt.
  • Mindkét esetben arra kell figyelnünk, hogy a kezünkkel csak a "rossz" fénysugarakat takarjuk el! Ha nagyon közel tesszük a kezünket az objektívhez, előfordulhat, hogy a kép tetején sötét folt (vignettálás) jelenik meg. Ilyenkor csak feljebb kell emelni a kezünket.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza