Online fotótanfolyam

Funkciók, amiket kevesen használnak a fényképezőgépeken 1

 

Funkciók, amiket kevesen használnak a fényképezőgépeken 1

Egy olyan pár részes fotótipp sorozatot indítunk, amelyekben azokat a fényképezőgép funkciókat mutatjuk be, amiket csak kevesen, vagy egyáltalán nem ismernek és használnak. Az első ilyen fényképezőgép funkció: az Automatikus fehéregyensúly sorozat.

A fehéregyensúly (WB, White balance) pontos beállításával már foglalkoztunk előző cikkünkben (Pontos fehéregyensúlyt mindenkinek!), most mégis újra elővesszük a témát és egy újabb lehetőséget mutatunk be arra az esetre, ha bizonytalanok lennénk a fehéregyensúly pontos beállításában.

Igazából ez nem is egy beállítás, hanem egy funkció, amellyel a biztosíthatjuk, hogy színhelyesek legyenek a képeink olyan körülmények és fényviszonyok között is, ahol bizonytalanok vagyunk a pontos beállításban.

Hogyan működik az Automatikus fehéregyensúly sorozat?

Hasonlóan az automatikus expozíció sorozathoz (AEB), itt is három különböző kép készül.

Amíg az expozíció sorozatnál három képet kell készítenünk, addig a fehéregyensúly sorozatnál a fényképezőgép egy kattintással három képet készít, és ez a három kép különböző színtónusú lesz!

Az eltérő színű képek az éppen beállított fehéregyensúly színhőmérséklete alapján készülnek el, kék-borostyánsárga, vagy magenta-zöld eltéréssel.

Az eltérést plusz-mínusz 3 értékben állíthatjuk be.

Leegyszerűsítve: Ha beállítjuk az automatikus fehéregyensúly sorozatot, akkor egy kattintással (exponálással) három képünk készül, amelyeknek a színei a következőképpen alakulnak:

  • Az első kép normál (a beállított) fehéregyensúllyal, a második ettől kékesebb tónussal, a harmadik sárgásabb tónussal készül.

vagy:

  • Az első kép normál (a beállított) fehéregyensúllyal, a második magenta tónussal, a harmadik zöldes tónussal készül.
    Lásd mintakép, három értéknyi korrekcióval, mivel az eltérés mértékét három lépésben állíthatjuk.

Az eltérő képek színe attól függ, hogy milyen irányba szeretnénk a másik két kép színét módosítani, kék-sárga, vagy magenta-zöld, és hogy milyen értéket állítunk be.

Így már majdnem biztosak lehetünk a színhelyes képünkben, de próbálgatni azért kell/lehet, ha mást nem is, a színeltérés mértékét érdemes különböző értékkel is kipróbálni.

Plusz fontos kiegészítések:

  • Ha valaki a tömörítetlen (RAW) képformátumot használja, akkor az automatikus fehéregyensúly sorozat nem használható.
  • Mivel egy kattintással három kép készül, ezzel a funkcióval kevesebb felvételt tudunk készíteni a memóriakártyára.
  • A funkció csak a tükörreflexes fényképezőgépeken érhető el.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy csatlakozz a google plus oldalunkhoz.

vissza