Online fotótanfolyam

Fotózás 500 mm fölött

 

Fotózás 500 mm fölött

Aki egyszer kipróbálja, az rögtön beleszeret a nagy teleobjektívekbe. A megszokott alap objektívekhez (alap zoomokhoz) képest más perspektíva tárul elénk, ami elvarázsol mindenkit.

Szinte késztetést érzünk, hogy mindent (minden távol elhelyezkedő témát) lefotózzunk. És itt bele is eshetünk pár hibába:

Mire figyeljünk, ha nagy teleobjektívvel, esetleg több mint 500 mm-es gyújtótávolsággal fotózunk?

A nagyobb telék használatakor (zoomos objektíveknél a tele állásnál) a fényképezőgép sokkal könnyebben bemozdulhat (berázódhat). Ennek következményként életlen, bemozdult, berázott fotók készülnek.

Minél nagyobb a gyújtótávolságunk, annál nehezebb lesz megtartani bemozdulás nélkül a fényképezőgépet. Segítségünkre ilyen esetekben a reciprok szabály ismerete, az állvány és a tükör felcsapás lehet. 

A reciprok szabály:

Ahhoz, hogy ne mozduljon be a fényképezőgép, a gyújtótávolság reciprokával azonos (innen az elnevezés), vagy eggyel rövidebb záridővel érdemes fotózni.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha például egy 500 mm-es teleobjektívvel fotózunk, akkor ahhoz, hogy ne legyen bemozdult a kép, legalább 1/500-ad vagy 1/640-ed másodperces záridővel kell fotóznunk.
Ha ezt a körülmények nem teszik lehetővé, akkor érdemes állványt használnunk, még nappal is. Ha képstabilizátorral ellátott objektívünk van, akkor kapcsoljuk be.

Tovább folytatva ezt a gondolatot és visszautalva az előző cikkünkre, mit tehetünk, ha még állvány használata mellett is picit bemozdul a kép? Ekkor kell használnunk a tükörfelcsapást. (Az előző cikkünkben már említettük a tükör felcsapást, mint segítséget a nagy teleobjektívek használatakor.)

Teleobjektív és APS-C szenzor:

Vannak olyan fotósok, akik azért, hogy még nagyobb gyújtótávolsággal tudjanak fotózni, előszeretettel vásárolnak APS-C szenzorméretű fényképezőgépvázat. Mivel a gyújtótávolság szorzó miatt "nagyobb lesz" a gyújtótávolságunk.

Szintén korábbi cikkekben már foglalkoztunk a gyújtótávolság szorzóval, ami itt részletesen olvasható.

A nagyobb gyújtótávolságnál pedig fokozódik a berázásos életlenség lehetősége.

Az extrém nagy telék és a háttér:

A mintaképre nézve máris látszik, hogy milyen szép elmosott hátteret kapunk.  A fotó 500mm-es gyújtótávolsággal, és APS-C szenzormérettel készült, ami 750mm-es gyújtótávolságnak felel meg. Ilyenkor ha tűéles képet tudunk készíteni, akkor teljesen el tudjuk választani a témát a háttértől, kiemelve azt.

Ismételve önmagam, ilyen gyújtótávolságnál, ha nem tudunk legalább 1/750-ed másodperccel fotózni, akkor máris jobb ha elővesszük az állványt!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza