Online fotótanfolyam

Fotózás 500 mm fölött - update

 

Fotózás 500 mm fölött - update

Az előző cikkünk kiegészítése a facebookon érkezett hozzászólásra.

Az egyik kedves lájkolónk írta az Online fotótanfolyam facebook oldalán, hogy "az állványról eshetne több szó szerintem!" - így gondoltam írok egy kiegészítést a cikkhez.

Az állvány mellett/előtt viszont, egy talán fontosabb dolgot szeretnék megemlíteni, ha ténylég tű éles képet szeretnénk kapni. Ez pedig a távkioldó használata. Ami amellett, hogy tényleg nagy segítség a bemozdulásmentes fotózásban, meg is könnyíti a munkánkat.

Az előző cikk mintaképénél maradva, például madárfotózásnál is nagy segítség. Ugyanis ha a fényképezőgép keresőjén keresztül próbálunk meg elkapni egy-egy pillanatot, akkor nem fog sikerülni.
A gyurgyalag is villám gyorsan érkezik és távozik, és azt a pillanatot elkapni amikor épp beszáll a képmezőbe úgy, hogy a leszállás előzményét nem látjuk, szinte lehetetlen. Ebben csak a szerencse segíthet.

Ugyanezt (például egy madár mozgását, leszállását, felszállását) sokkal egyszerűbb a fényképezőgép mellől, kezünkben a távkioldóval végigkövetni és ha kell, nyomni a gombot.

Visszatérve az állványokhoz. A jelentőségükre sokak számára akkor derül fény, amikor egy ilyen objektívet a kezükbe vesznek és rádöbbennek, milyen nehéz.

Míg egy tükörreflexes fényképezőgép váz súlya 600-900g között mozog, addig egy nagyobb teleobjektív súlya 1900-2000g (2kg) is lehet. Ennek függvényében az állványnak akár 3 kg-ot is el kell bírnia, (sőt!) ezt stabilan, beremegés és orrabukás nélkül kell tartania. Így természetes, hogy a pár ezer forintos állványok nem jöhetnek szóba. Érdemesebb egy erősebb, masszívabb állványt beszerezni.

Az állvány stabilitását tovább növelhetjük, ha plusz sújt (akár a fotóstáskát) tudunk rá akasztani. Erre szolgál, ha van egy kialakított kis kampó az alján (a középoszlop alatt).

(Mindezek egyik negatívuma, a plusz súly, amit az utazás alatt cipelni kell.)

Még egy dolgot érdemes megemlíteni az állvány használattal kapcsolatban. Első látásra furcsa lehet, de fontos, hogy az ilyen nagy objektíveknél nem a fényképezőgépet, hanem az objektívet kell az állványhoz rögzíteni. Vagyis nem a fényképezőgép tartja az objektívet, hanem az objektív tartja a fényképezőgépvázat. (Ezzel a megoldással javul a fényképezőgép-objektív egyensúlya is az állványon.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.


vissza