Online fotótanfolyam

Foltos az arc! Csináld másképp!

 

Foltos az arc! Csináld másképp!

Lassan itt a nyár és már látom magam előtt a fák árnyékában készülő foltos világítású képeket. Ezeket, ha lehet kerüljük és csináljuk másképp!

Már hallom is a kifogásokat, hogy miért kell a fa árnyékában fotózni ("Én nem bírom a napot! Úgyis pislogni fogok ha rámsüt a nap!"), ami nem is rossz ötlet, csak nem mindegy hogyan csináljuk. Vagy inkább hol csináljuk?

Milyen a foltos világítás?

Ha fa árnyékában fotózol és a levelek között átsejlenek a fénysugarak, akkor foltos lesz a modellünk arca! Nagy világos foltok lesznek mindenütt.

Ahol átsüt a nap a levelek között és közvetlen éri a modellünk arcát, ott tulajdonképpen kemény fényünk van, az árnyékos részek/foltok pedig sötétek lehetnek.

Ez a megoldás nem szép.

Ha már beleestünk ebbe a hibába, lehet-e retusálni ezeket a foltokat?

Ha valaki vállalkozik is rá (mert sok fölösleges ideje van), abszolút kár vele az időt tölteni. Gyorsabb, ha újra elkészítjük a fotónkat, foltok nélkül, máshogy.

Az árnyékban való fotózás nem is rossz ötlet! Miért?

  • Ameddig az árnyék nem teljes, vagyis itt-ott átszűrődik rajta a napfény, foltos világítást ad. Ilyenkor kemény fényünk és árnyékaink vannak.
  • Ehelyett a teljes árnyékban egyenletes világítást kapunk, ráadásul árnyék nélkül!

Valószínű csak pár lépést kell hozzá tenni! Vagy keresni egy olyan fát, amelynek sokkal sűrűbb a lombozata és nem szűrődik át rajta a fény! Legyen az árnyék teljes!


Ha nincs ilyen a környéken, akkor lehet, hogy elég egy lépéssel arrébb menni és/vagy fordítani egy kicsit a modellünkön. Legalább az arca legyen teljes árnyékban.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

vissza