Online fotótanfolyam

Fényképezőgépet veszek 1.

 

Fényképezőgépet veszek 1.

Mindjárt itt a karácsony és ismét érdemes beszélni róla!
Milyen típusú, márkájú fényképezőgépet vegyünk? Egy olcsó tükörreflexes, egy hasonló árú Milc, vagy elég egy kompakt fényképezőgép? Vagy válasszunk a kompaktoknál kicsit nagyobb méretű, utazózoom-os bridge fényképezőgépeket?
És a sokszor feltett kérdések:
- Újat, vagy használtat?
- Kicsit, vagy nagyot?
Ezekre, és hasonló kérdésekre nézzük meg a válaszokat.

A tükör nélküli gépek megjelenésével négy fajta géptípusból választhatunk: kompakt, bridge, Milc és tükörreflexes fényképezőgép, rövid leírásuk itt olvasható.

Attól függ:

- hogy milyen fényképeket szeretnél készíteni és mennyit szoktál fényképezni?

  • Csak a nyaralás kedvéért veszitek a fényképezőgépet? Csak alkalmanként, az éves nyaraláson, esetleg a családi ünnepeken, karácsonykor szoktál fényképeket készíteni?
  • Vagy hobbinak tekinted a fotózást? Ha teheted magaddal viszed a kirándulásokra, koncertekre, bárhová?
  • Esetleg a munkádhoz van rá szükség?

- Amennyiben rendszeresen szeretnél fényképezni, és komoly hobbidnak tekinted a fotózást, érdemes egy komolyabb digitális tükörreflexes fényképezőgépek (DSLR), vagy a tükör nélküli (MILC) fényképezőgépek között keresgetni, vásárolni.  A tükörreflexes és a tükör nélküli fényképezőgépek is fejleszthetőek. Mindkét rendszerhez tudunk külső vakut, plusz objektíveket, és egyéb kiegészítőket vásárolni, ha szükségünk lenne rá.

Ha az áruk miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy a komolyabb fényképezőgépek közül válogassunk, akkor olyan fényképezőgépet keressünk, amelynél az automata beállítások mellett megtalálhatóak a hagyományos expozíciós üzemmódok is (P, Tv, Av, M), mint a rekesz- és időautomata, illetve a manuális üzemmód is.

- Ha csak alkalmanként egy-egy nyaraláshoz, a gyerekek fényképezéséhez vagy családi ünnepeken fogod a fényképezőgépet elővenni, akkor a kompakt és bridge gépek közül érdemes választani.

- Amennyiben valakinek olyan munkája van, amelynél csak dokumentálni kell egyes folyamatokat, termékeket, eseményeket, akkor azoknak valószínű, hogy elég egy bridge fényképezőgép.
Ha komolyabb munkához kell egy megbízható, tökéletes fényképezőgép, akkor az valószínű, hogy egy tükörreflexes fényképezőgép lesz, de a munka feladatai úgyis meghatározzák azt, hogy milyen fényképezőgépet kell hozzá vásárolni.

- hogy mennyi pénzt tudunk fényképezőgép vásárlásra fordítani?

Többet úgysem tud senki elkölteni, mint amennyi pénze van. Az, hogy a profi tükörreflexes fényképezőgépek a legdrágábbak (400 000 - 900 000 Ft), bizonyára mindenkinek világos.

Annak aki ugyan szeretne, de a pénztárcája nem engedheti meg, hogy ilyet vegyen, azok természetesen a középkategóriából vagy a belépő szintű tükörreflexesekből érdemes választani (100 000 - 400 000 Ft).

Nem feledkezhetünk meg az újdonságokkal "teletömött" MILC fényképezőgépekről sem, amik árban a belépő szintű és a középkategóriás tükörreflexesekkel versengenek. Ez vonzó lehet az újdonságok szerelmeseinek.

Az árban kedvezőbb, vagy olcsóbb fényképezőgépek közül a bridge gépeket ajánlom 60 000 - 110 000 Ft). Nagyon jó átmenetet képeznek a kompakt és a DSLR gépek között. Igaz, hogy objektívet nem tudunk rajta cserélni, de tele- és nagylátószögű előtét, külső vaku legtöbbször vásárolható hozzájuk.

- hogy hajlandóak vagyunk-e cipelni a fotós felszerelésünk súlyát?

Ha komolyabban szeretnénk fotózni, a felszerelésünk és annak súlya folyamatosan nőni fog! Sokan azonban nem szeretnek magukkal plusz súlyt cipelni. Egy nyaralás alatt, ahol a legtöbb lehetőség adódik új körülményeket kipróbálni, más kultúrákat, környezetet megörökíteni, sajnos sokan nem hajlandóak a kicsi kompakt, vagy ultrakompakt gépen kívül semmit magukkal vinni.

Nekik találták ki a MILC, tükör nélküli rendszereket, ahol nem kell/muszáj nagy táskával rendelkeznünk, elég egy kisebb táskát a vállunkra akasztani és mehetünk kirándulni. 

- hogy elhisszük-e a reklámok, és fényképezőgép gyártók megapixel mániáját?

Téves döntés, csak megapixelek alapján dönteni. Ma már nem kapunk olyan fényképezőgépet, amely nem felelne meg a felbontása alapján. 10 megapixelnél kisebb felbontású gépet lassan nem is lehet vásárolni. Egy 10 megapixeles fényképezőgép felbontása bőven elegendő az átlag, és még a komolyabb felhasználóknak is. Ezt a tényezőt nem kell figyelembe venni.

Sokkal fontosabb, hogy milyen objektívvel rendelkezik a fényképezőgép! A tükörreflexeseknél sok esetben csak a pénzünk, ami határt szabhat optikai vágyainknak. Itt sajnos igaz, hogy minél jobb minőségű, annál drágább egy objektív.

Ha tükörreflexes gépet vásárlunk, tudnunk kell, hogy a gyártók sok esetben az akciós (kit) csomagban az egyszerűbb kivitelű (kisebb zoom tartományú, gyengébb fényerejű) objektíveket adják.

A bridge fényképezőgépek optikailag sokkal jobb minőségűek, és nagyobb zoom átfogásúak a kompakt fényképezőgépekhez képest. Egy átlag és hobbi felhasználónak a bridge gépek kb. 30-szoros optikai zoomja bőven megfelel.

- hogy fontos-e számunkra a márka?

Én azt ajánlom, hogy no name fényképezőgépet ne vegyünk! Válasszuk valamelyik ismertebb márkát. Lehetőleg olyat, amelynek van Magyarországon márkaszervize. Nem külföldön! Itthon! Egy hazai márkaszerviznél itthon történik a fényképezőgépek problémamegoldása, javítása.

Felhívhatjuk őket, segítséget, tanácsot kérhetünk. Azoknál a fényképezőgép márkáknál, amelyeknél nincs hazai márkaszerviz, a fényképezőgépeket, javítás céljából külföldre szállítják, ami hosszabb javítási időt jelent.

- hogy milyen akkumulátort részesítünk előnyben?

A ceruza akkukat, vagy a Li-on akkukat? Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya.

A ceruza akkumulátorok olcsóbbak, könnyebben beszerezhetőek, és ha lemerülnek, ceruza elemmel helyettesíthetőek. Teljesítményük, viszont elmarad a Li-on akkukéhoz képest.

A Li-on akkumulátorok, mint említettem teljesítménye nagyon jó, ahhoz, hogy feltölthessük nem kell megvárni míg teljesen lemerülnek. Kisebb, és gyorsabb a töltőjük. De árban magasabbak, (egy tartalék pedig mindig legyen nálunk) és ha a töltőjüket elveszítjük, azt borsos áron tudjuk csak beszerezni.

Összefoglalva:

Ezek az első szempontok ami alapján érdemes döntenünk!  A pénz, a súly, a márka, az akkumulátorok, az objektív, és a felhasználás alapján.
Ha le kellene egyszerűsítenem: a fényképezéssel komolyan foglalkozók a tükörreflexes és a tükör nélküli fényképezőgépet, a gyakrabban de csak egyszerű családi, nyaralási képeket készítők bridge fényképezőgépeket, az alkalomszerűen fényképezőknek a kicsi kompakt fényképezőgépeket ajánlom. Mindenkinek olyat amilyet a pénztárcája megenged!

Milyen fényképezőgépet (merjünk) venni egy gyereknek?

Egy szóval úgy mondanám, hogy TÖRHETETLENT! Biztosan ki kell majd bírnia ha leesik, odaütődik valahova, vagy vizes lesz. Sok modellt találhatunk kifejezetten gyerekeknek. Ezek ráadásul hozzájuk igazodnak a csinos, gyerekmintás külsőjükkel.

A kicsit nagyobb gyerekeknek, kisiskolásoknak nyugodtan vehetünk egy strapabíróbb víz alatti modellt is.

Néhány hasznos tanács, fényképezőgép vásárláshoz:

  • Ne feledkezzünk meg a memóriakártyáról! A képeket valamire el kell menteni, és a gyári csomagban csak kis kapacitású, kevés kép tárolására alkalmas memóriakártya van.
  • Ha már megvettük a fényképezőgépet akkor felejtsük is el, az árát! Ne nézegessük, hogy hol, mennyibe kerül, és mennyiért lehet megvenni egy hónap múlva. Ez a dolgok rendje, a mostani modellek egy idő múlva kifutó modellek és egyre olcsóbbak lesznek, ahogy kijönnek az újabb típusú fényképezőgépek.
  • Ne azért vegyünk meg egy fényképezőgépet, mert a szomszédnak is olyan van, és "Ő azt mondta, hogy az a legjobb!" Biztos? Ahány ember, annyi féle fényképezőgépre esküszik! Mint írtam: attól függ, hogy ki, milyen fényképeket szeretne készíteni?
  • Ne higgyünk feltétel nélkül az internet összes, állítólagos profi fényképészének, és tesztjének! Sajnos sok téves adat lát napvilágot a fórumokon. Kezeljük ezeket fenntartással, ne higgyünk el mindent!
  • Óvakodjunk a használt gépektől. A túl régi gépek, és a túl sokat használt gépek nem lehetnek elég olcsóak, ahhoz, hogy megvegyük őket. Illetve ezeknek a fényképezőgépeknek nem ismerjük az előéletét. Volt-e leejtve valaha? Mennyit fényképeztek vele? Hol jártak vele? ( Pára, kosz, por?) Túl sok a bizonytalan tényező, és a garancia hiánya nem biztos, hogy jó vásárt jelent.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza