Online fotótanfolyam

Fényképezőgépet karácsonyra, ilyen gépet vásárolj

 

Fényképezőgépet karácsonyra, ilyen gépet vásárolj

Egyre közelebb a karácsony, így szaporodnak felénk a kérdések: "Milyen fényképezőgépet vegyek?"
Kicsi kompaktot, bridge, vagy MILC, esetleg tükörreflexes fényképezőgépet?

Arról, hogy Milyen fényképezőgépet Vásárolj? már írtunk korábbi cikkünkben. Bár a cikk az előző években íródott, még mindig érvényesnek tartom a benne leírtakat.

Akkor a felhasználás területeit, a rendelkezésre álló keretet (pénzt), és még egy-két szempontot néztük meg. Most a témát másik irányból megközelítve azt nézzük meg, hogy melyik típusú fényképezőgépet kinek ajánljuk:

Kompakt fényképezőgépek:

Két célcsoport van, akinek ezeket a kis méretű fényképezőgépeket ajánljuk:

  • Akinek mindegy, csak kicsi és olcsó legyen! (nekik az áron kívül nem is lesz több szempontjuk a vásárlásnál)
  • Akinek fontos a kicsi méret vagy, hogy zsebben, egyéb felszerelés nélkül is elférjen egy megbízható kis fényképezőgép.

Ez utóbbiak a kompakt fényképezőgépek között találnak olyanokat is, amelyek a kicsi méretük ellenére több hasznos funkcióval felszereltek. Ilyen funkció lehet például:

  • a manuális beállítási lehetőségek,
  • a képstabilizátor,
  • a nagy (10-szeres, vagy akár 20-30-szoros) zoom átfogás,
  • vagy a GPS adatok rögzítése

Hátrányként a kicsi képérzékelő szenzort érdemes megemlíteni, ami optimális körülmények között jó képeket fog eredményezni, de kevés fényben már megjelenik majd a képek zajosodása.
(Erről bővebben a szenzorméretek jelentősége cikkünkben)

Bridge fényképezőgépek:

Abban az esetben, ha szeretnénk a fényképezőgépen több beállítási, esetleg bővítési lehetőséget, de szeretnénk a lehető legkevesebb súlyt cipelni, akkor jó választás egy bridge fényképezőgép.

  • A több beállítási lehetőség jól jön azoknak is akiket érdekel egy kicsit a fotózás, és szükség esetén szeretik maguk beállítani a fényképezőgépet.
  • Több olyan bridge fényképezőgép is van, amelyeken található vakupapucs, így igény esetén ezekhez plusz külső/rendszer vakut tudunk vásárolni.
  • Sok olyan modell van, amelyik kihajtható LCD monitorral rendelkezik, tovább bővítve a fotózás lehetősségeit.

Hátrányként itt is a képszenzor kicsi méretét és a zajosodást kevés fényben, említhetjük meg. De találunk a bridge fényképezőgépek között 4/3 colos, vagy APS-C méretű szenzorral szerelt gépet, amelyek képminőségben és kevés fényben messze jobbak a kisebb szenzoros társaiknál. Ezek azonban árban magasabbak is lesznek.

MILC (tükör nélküli) fényképezőgépek:

Még mindig a fényképezőgépek méreténél tartva ezeknél is méret a lényeg. Ezek a fényképezőgépek ideális megoldást jelentenek azoknak akik csak azért nem vesznek/vettek tükörreflexes fényképezőgépet, mert azoknak túl nagy a mérete. (Vagy nem elég elegánsak/trendik.)

A kicsi méret ellenére megtalálhatóak ugyanazon kényelmi megoldások, amelyek a tükörreflexeseknél is:

  • cserélhető objektívek
  • vakupapucs
  • beállítási lehetőségek
  • jó képminőség

Hátrányként megemlíthetjük, hogy nem minden típushoz találunk nagy objektívparkot. Így ha fontos számunkra, hogy a fényképezőgépünkhöz válogathassunk az objektívek között, érdemes utánajárni, melyek azok a gyártók és típusok, amelyek több objektívet fejlesztettek a MILC gépekhez.

A MILC fényképezőgépekről bővebben A tükör nélküli gépek cikkünkben.

Tükörreflexes fényképezőgépek:

Széles választék a fényképezőgépvázak és az objektívek között. A kezdőtől a haladón át a profi gépvázakig, a nagylátószögű objektívtől a tele objektívig (zoomos és fix változatban). Szinte bármilyen feladathoz megtalálhatjuk a hozzánk, a hobbynkhoz, vagy munkánkhoz illőt.

Azoknak ajánljuk, akit a FOTÓZÁS érdekel. Aki "kinőtte" a bridge fényképezőgépeket, aki szeretné (idővel, vagy ha pénze lesz rá) bővíteni objektívekkel, rendszervakuval, szűrőkkel, egyéb kiegészítőkkel a fotózás lehetőségeit.

A tükörreflexesek "kategóriáját" is két, vagy inkább három részre bonthatjuk. A belépőszintű, a középkategóriás és a profi tükörreflexes fényképezőgépekre.

Ahhoz mérten, hogy mennyire gondoljuk komolyan és hosszútávúan a fotózást, hogy hobby-, vagy munkaeszköznek szánjuk a fényképezőépet kell választanunk a belépőszintű, a középkategóriás, vagy profi gépvázak közül. A most említett szempontok mellett nem elhanyagolható az árkülönbség sem ezek között. 100.000 Ft-tól a 700.000 Ft-ig tart a szórás, persze a minőségnek megfelelően. Itt gyorsan kiemelném, hogy nem a 100.000 Ft-os a rosszabb, hanem a 700.000 Ft-os a jobb fényképezőgép. Ezek gyorsabbak, halkabbak, pontosabbak, nagyobb képérzékelővel szereltek, és egyéb plusz szolgáltatással (pl: csepp és pormentes, időjárásálló burkolattal) felszerelt fényképezőgépek.

Ha megvan az elhatározás, hogy egy új fényképezőgépet veszünk, akkor nyakunkba vehetjük az internetet és nekiláthatunk böngészni a gyártók és a típusok között, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk ki!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza