Online fotótanfolyam

Fényképezőgép vagy okostelefon kamerával?

 

Fényképezőgép vagy okostelefon kamerával?

A mai okostelefonok tényleg túlnőhetnek a fényképezőgépeken? Kiváltható vele egy fényképezőgép? Melyik praktikusabb? Melyiknek jobb a képminősége?

- Fényképezni fényképezőgéppel, telefonálni  a telefonnal kell! Ha rendes fényképre van szükség, akkor fényképezőgépet kell használni!

- A telefon mindig, mindenhol kéznél van így nem maradok le semmiről! Sőt nem kell nehéz cuccot sem cipelnem!

Hogy kinek van igaza? Mindenkinek, akarom mondani senkinek, vagyis nem tudom eldönteni. Na jó, igazából én már rég eldöntöttem! Már akkor amikor a fényképészetet választottam szakmámnak.

De ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy én is fotózok telefonnal. Bizony, vannak olyan előnyei amit én is szeretek és használok is benne (tényleg mindig kéznél van), de ha fotót szeretnék készíteni, igazi fotót, amiből fénykép vagy vászonfotó készül, akkor igenis a fényképezőgéppel fényképezek.

Nézzük meg mi az egyik és mi a másik megoldás előnye, vagy hátránya:

Számomra az egyik legfontosabb, a képminőség:

Ez elvitathatatlan győzelme a fényképezőgépeknek és egyben a legjobb érv mellettük. De nem mindegy milyen fényképezőgépről és milyen telefonról beszélünk.

Egy csúcskategóriás mobiltelefon kamerája bizony felveszi a versenyt egy olcsóbb kompakt fényképezőgéppel, talán meg is előzi azt. De egy jobb minőségű kompakt fényképezőgép (ami árban megközelíti egy csúcskategóriás mobil árát), már jobb felvételeket készít, és a különbség kevés fényben még nagyobb lesz! A telefonok kamerái itt jócskán alul maradnak. A tükör nélküli és tükörreflexes fényképezőgépek pedig egyértelműen jobb képminőséggel rendelkeznek mint a mobilok.

Objektív:

Okostelefonok és mobilok esetében egy aprócska lyuk jelenti az objektívet, (néhány kivétel ezért van) így szerintem kár objektívnek nevezni. A kicsi méret és az, hogy könnyű összekoszolni egy ujjlenyomattal megpecsételi sorsát és a képek minőségét.

Emellett fix gyújtótávolsággal és nagylátószöggel kell megbarátkoznunk. Egy jó portré fotóról a torzítás miatt le is mondhatunk, ugyanakkor csoportkép, tájkép vagy egy kirándulás fényképeinek készítéséhez alkalmas e megoldás.

Ne feledkezzünk meg a zoomolás és a mélységélességgel való kiemelés lehetőségéről ami szintén a fényképezőgépek felé billenti a mérleg nyelvét.

Gyorsaság, hordozhatóság:

Kicsi, könnyű és mindig nálunk van. Mi az? Persze a telefonunk. A fényképezőgépünk nincs mindig nálunk, és nem is lehet mindig nálunk így sokszor elveszítjük annak a lehetőségét, hogy megörökítsük a tökéletes adódó pillanatot. Mire elővesszük a fényképezőgépet, objektívet cserélünk, beállítjuk, majd el is tehetjük, mert a pillanat elszállt. Telefonnal mindez két pillanat. Nem véletlen tehát, hogy az internet és a közösségi oldalak tele vannak érdekes (és sokszor élvezhető) mobilos fotókkal.

Míg egy kamerás mobil mindig nálunk van, addig sokszor a fényképezőgépet és a vele járó táskányi felszerelést kényelmi okokból otthon is hagyjuk. Itt kétség kívül a telefon van előnyben.

Miért fotózunk?

Érdemes megnézni, mire szeretnénk használni az elkészülő képet:

  • Papírképet készítünk belőle?
  • Esetleg nagyobb méretű nagyítást készítünk kiállításra?
  • Munkához, dokumentációkhoz?
  • Vagy csak a telefonon esetleg a számítógépre letöltve nézegetjük majd?
  • Vagy megosztjuk és megmutatjuk a képeinket barátainknak?
  • Többségében szabadtéri képeket készítünk, ideális körülmények között?

Az utolsó 2-3 opciókhoz természetesen elegendő lesz egy jobb minőségű mobil is, ráadásul a mobil internet segítségével azonnal teljesülnek feltételeink. De a munkához, nagyításokhoz és minőségi képekhez már kell egy fényképezőgép.

Összesítés:

Sok-sok opciót lehetne még végignézni és érvelni egyik, vagy másik megoldás mellett. Ami biztos, hogy mára a kamerás mobilok átvették az olcsó kompakt fényképezőgépek helyét a "fényképezőgép" piacon. Számtalan szolgáltatást, funkciót kapunk a telefonunkkal együtt:

  • kicsi méretet (a fényképezőgépekhez képest)
  • hosszú életű, bárhol, könnyen tölthető akkumulátorokat
  • nagy, érintő képernyőt
  • azonnali megosztási lehetőséget
  • számos fotós app-ot a képfeldolgozáshoz
  • és ideális körülmények között jó képminőséget.

De ha a képminőség számít, akkor a kicsit komolyabb fényképezőgépek már sokkal jobban teljesítenek. Gyenge fényviszonyok között pedig labdába se rúghat egy kamerás mobil!

A tükör nélküli gépek fejlődése pedig évek óta töretlen. Sok új funkcióval, kiváló képminőséggel, ha kell egész kicsi mérettel, érintő képernyővel rendelkeznek, ami nagyon vonzóvá teheti (teszi) őket az eddig csak telefonnal fotózók számára.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza