Online fotótanfolyam

Életlen fotót lehet élesíteni? 2. rész

 

Életlen fotót lehet élesíteni? 2. rész

Az előző cikkünk folytatása, amelynek igazából az Életlen fotót élesítünk! címet is lehetett volna adnunk, mert megnézünk egy két alapvető élesítési technikát.

Kezdjük egy kis ismétléssel az előző cikkből:

"A teljesen életlen és bemozdult fotókból soha nem lesz éles! Ha ennyire elrontottuk, akkor fuccs neki, törölhetjük is. Nem érdemes az időt pazarolni rá!"

Tehát csak az enyhe életlenséggel tudunk valamit is kezdeni.

Az élesítéssel kapcsolatban fontos egy dolgot hozzátenni az előzőekhez. A hivatásos (fotózásból élő, vagy profi) fotósok a legtöbb fotóikat élesítik. És teljesen mindegy, hogy Photoshopot, Lightroomot, vagy egyéb szoftvert használnak hozzá! Ezért ebben a cikkben erre is nézünk majd példát.

Ez lesz az eredeti, élesítés nélküli képünk, amin megnézünk egy pár élesítési megoldást. A fotó középen éles, kifelé haladva (a kicsi mélységélesség miatt) egyre életlenebb.

Kezdjük egy tévedéssel: A kontraszt emelése élesebbé teszi a fotót.

A Tippek az éles fotókhoz cikkünkben mi is megemlítjük, hogy "Az időjárásra és a párára, mint képélesség rontó tényezőre sokszor nem is gondolunk. Pedig  a fotóink minőségét, elsősorban a tájfotóink minőségét jelentősen ronthatja."

A képeink a  levegőben lévő pára és a szálló por miatt fakóbbak lesznek, ami a kontraszt emelésével valóban javítható. DE! Ez nem élesítés! Összességében a fotó élesebbnek hat, de tulajdonképpen nem is volt életlen!

A fotó bal oldalához nem nyúltunk, a jobb oldalán megemeltük a kontrasztot.

A kontraszt megemelése miatt a fotó élesebbnek hat. Biztos? Középen, ahol eredetileg is éles volt a képünk, egy kicsit tényleg élesebbnek tűnik, de a kép széle felé haladva láthatjuk, hogy tulajdonképpen a képünk nem lett élesebb.

Tehát: A kontraszt megemelése miatt élesebbnek tűnhet a fotónk (ha az tulajdonképpen éles volt), de nem élesítési eljárás, de már egy kicsit életlen fotót nem tudunk élesíteni vele!

A tisztaság!

A Photoshopban, és a Lightroomban ezt a funkciót Clarity-nek hívják. Ez sem élseítési eljárás, azonban a fotó itt tényeg élesebbnek hat! A kontraszt megemelése helyett érdemesebb a Clarity-t választani, mert ez nem emeli meg a kép teljes a kontrasztját. Használatával tulajdonképpen a textúrákat jobban tudjuk hangsúlyozni (egy portrénál pedig a bőrhibákat).

A Clarity hatása. Fotótól függően a mértékével érdemes vigyázni.

Unsharp mask - életlen maszk

A neve ellenére ez a tényleg jó eredménnyel és beállítási lehetőségekkel használható élesítési módszer! Használata viszont nem egyszerű, pontosabban amíg valaki meg nem mutatja, milyen értékeket érdemes használni.

A párbeszédablakban három csúszkát találunk:

  • Amount - mérték csúszka: az élesítés mértékét határozza meg.
  • Radius - sugár: az határozza meg, hogy az élesítés hány képpontot érintsen a kontúrok mentén.
  • Threshold - határérték: azt határozza meg, hogy egy képpont mennyire különbözzön a körülötte lévőektől, hogy azt kontúrként élesítse. Ez furcsa mód kicsit fordítva működik, mert ennél az egy csúszkánál az alacsonyabb érték nagyobb élesítést jelent.

Milyen beállításokat válasszunk?

Ha csak a megérzéseinkre hagyatkozunk, akkor tologathatjuk egy darabig a csúszkákat, nem biztos, hogy végül jó eredményt kapunk. :-( Pedig az a funkció tényleg remekül használható!

Ebben a témakörben nekem is, mint sokan másoknak Scott Kelby beállításai mérvadóak és kitűnően használhatóak. (Scott Kelby a Photoshop User magazin főszerkesztője, több mint 26 Photoshopról szóló könyv szerzője, és az NAPP – Photoshop Szakemberek Országos Szövetségének elnöke)
Scott Kelby több beállítási lehetőséget is felvázol könyveiben, ebből három példa: 

  • Általános élesítés:
    Amount: 85% , Radius: 1, Threshold: 4
  • Portré élesítés:
    Amount: 75% , Radius: 2, Threshold: 3
  • És ha tényleg szükség van élesítésre (az enyhén életlen fotókhoz):
    Amount: 65% , Radius: 4, Threshold: 3

A photoshop sharpen és Sharpen more funkcióját szándékosan nem említettem meg ebben a cikkben. Ennek oka, hogy nem igazán adnak jó eredményt, és nem is tartalmaznak beállítási lehetőségeket. Azok, akik igazán jó eredményt szeretnének elérni, nem ezt a két funkciót használják.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

vissza