Online fotótanfolyam

Életlen fotót lehet élesíteni?

 

Életlen fotót lehet élesíteni?

Időről-időre előkerül ez a kérdés. Sok helyen halljuk, hogy a Photoshoppal (vagy egyéb képszerkesztőkkel) mindent meg lehet oldani, mindent ki lehet retusálni.

Az előbbiekből következtetve nem is rossz, vagyis jogos a kérdés.

Fontos már itt az elején tisztázni, hogy igazán éles képet akkor kapunk, ha már az exponálásnál éles képet készítünk. Nem elégedhetünk meg annyival, hogy majd utólag javítok rajta.
Ehhez volt is egy pár tippünk itt: Tippek az éles fotókhoz.

De ha már megtörtént a baj és van egy kicsi életlensége a fotónknak, akkor van megoldás az ENYHE életlenségre.

Az ENYHE szót nem véletlenül írtam csupa naggyal! És itt visszatérek az eredeti kérdésre. Azért, mert azok akik eddig feltették nekem ezt a kérdést, azok mindig teljesen életlen fotót szerettek volna élesíteni, és valamilyen módon helyrehozni!

A teljesen életlen és bemozdult fotókból soha nem lesz éles! Ha ennyire elrontottuk, akkor fuccs neki, törölhetjük is. Nem érdemes az időt pazarolni rá!

De ha csak egy kicsit, éppen-hogy életlen lett a fotónk akkor valóban van arra mód, hogy élesítsünk rajta.

Élesítés:

A képek élesítése jelen esetben valamilyen képszerkesztővel végzett utómunkát jelent. Vagyis elkészítettünk egy fotót, amit szeretnénk élesebbé tenni ezért nekiesünk például egy Photoshoppal.
(A Photoshoppot azért emlegetjük ilyen sokat, mert általánosságban ez a legismertebb képszerkesztő program.) 

  • Könnyebb dolgunk akkor van, ha RAW formátumban fotóztunk. A RAW képek feldolgozása során az élesítés mértékét mi adhatjuk meg. A fényképezőgép nem változtatott semmit az eredeti, nyers felvételen.
  • Míg ha JPG-ben fotózunk, akkor a fényképezőgépek a kép feldolgozása (elmentése) során már beállítanak egy sor dolgot helyettünk, így például végeznek egy kicsi élesítést is a fotónkon. (Erről már írtunk a RAW vagy JPG? Mleyik a jó választás? cikkünkben is)

Persze nem arra készül fel az ember amikor fotózik, hogy életlen lesz egy-két fotója és ezért RAW formátumot kell választani. A RAW további beállítási lehetőségeket is kínál, amit szükség estén kihasználhatunk és segítheti a munkánk.

Ha kell, milyen programmal élesítsük a fotónkat?

Sok képszerkesztőben van élesítési lehetőség és vannak kifejezetten csak erre az egy feladatra szánt programok. Sokan, sokfélére esküsznek. De a végső eredmény és minőség nem csak a képszerkesztőn múlik. Több tényezőtől is függ:

  • Természetesen először is attól, hogy mennyire életlen a fotónk?
    (Teljesen életlen fotót hiába élesítünk! Nem lesz éles!) 
  • Másodszor attól, hogy mennyire zajos a képünk? Nagyobb képzaj = rosszabb eredmény.
  • Harmadszor attól, hogy mennyire voltak jók az expozíciós beállításaink? Nem-e lett alulexponált vagy túlexponált a képünk? Ezek szintén rontják a lehetőségeinket.
  • Nem elhanyagolható végül az sem, hogy mennyire ismerjük az adott képszerkesztő programot, amivel élesíteni szeretnénk a képünket?

Összességében elmondható tehát, hogy lehet élesíteni, élesebbé tenni a fotókat, de ahhoz, hogy egy teljesen életlen fotóból éles legyen a csodára van szükség.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

vissza