Online fotótanfolyam

Digitális korszakban negatívra fényképezni?

 

Digitális korszakban negatívra fényképezni?

Remélem soha nem megy ki teljesen a divatból, vagy újra feltámad, a negatívra való fényképezés, mint a retró cuccok sokasága. Sokan már rácsodálkoznak, hogy még lehet negatívot kapni. De újra elővéve a régi fényképezőgépet, furcsa módon egészen új élményt ad.

Kimegy-e a divatból, vagy lesz-e még aki használja? Valószínű azon (is) múlik, hogy megéri-e majd a gyártóknak negatív filmet készíteni. Bár egyre kevesebb helyen, de igenis lehet még negatívot kapni, és elő is lehet hívatni!

Bezzeg a régi szép időkben!

Van aki még mindig csak "régi" negatívos fényképezőgépet használ. Ezek leginkább az idősebbek, vagy azok, akik ellenkeznek a technika fejlődésével és nem akarják/tudják megtanulni, használni a digitális fényképezőgépek kezelését.

De vannak olyanok is akik a digitális fényképezőgép mellett, hobbi szinten negatívra fotóznak. Itt nem csak a kisfilmes fényképezőgépekre gondolok, hanem a roll filmes fényképezőgépekre. Ezek kezelése olykor komolyabb kihivás is lehet, hiszen ezekben még az élességállításhoz is meg kell becsülni, milyen távol van a modellünk, majd a becsült értéket beállítani.

Hogyan exponáljunk (beépített) fénymérő nélkül?

Az első probléma talán az lehet, hogy hozzászoktunk a beépített fénymérő és a hihetetlen profi képfeldolgozó processzorokhoz, rendszerekhez. Az LCD monitoron azonnali visszajelzést kapunk, és ha bármi nem stimmel, hát készítünk egy új képet.

És ha már hozzászoktunk mindehhez, akkor hogyan állítsuk be a fényképezőgépet? Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha egy kis "puskát" készítünk magunknak, mint az iskolában, és alkalmazkodunk a rajta lévő helyzetekhez. Segítségképpen használható a következő táblázat is. (Elárulom, hogy néha én is megnézem fotózás közben!)

Csak legyen türelmed kivárni!

A negatívra való fényképezés visszahozza a kíváncsiságot, és azt az örömmöt, amikor végre meglátjuk az előhívott negatívot és képeket. És ha szeretnénk, a negatívot digitalizálhatjuk, majd igény szerint javíthatunk a minőségén ha jónak látjuk.

A fotó a következő képen látható Ercona II. fényképezőgéppel készült, rollfilmre.
Szkennelés után pedig egy pici utómunkát kapott.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

vissza