Online fotótanfolyam

Digitális camera obscura

 

Digitális camera obscura

Tükörreflexes fényképezőgépből készített camera obscura. Az első alkalommal amikor láttam egy ilyet az interneten éreztem, hogy muszáj kipróbálnom! Bevallom, elsőre nem sikerült túl jól. Ez volt kb. másfél évvel ezelőtt. Most újra eszembe jutott és láss csodát...

Hogy őszinte legyek, a több-kevesebb sikerből ebben az esetben nekem most a kevesebb jutott. A camera obscurának (lyukkamerának) a működési elvével, feltételeivel tisztában vagyok.
Ha egy teljesen sötét dobozba/szobába csak egy apró lyukon keresztül engedünk be fényt, akkor a szemközti oldalon/falon kirajzolódik (rá vetítődik) a külvilágnak a fordított állású képe.

A cserélhető objektíves digitális fényképezőgépekből is ezen elv alapján lehet digitális camera obscurát készíteni.

Az általános leírás így szól:

  • Végy egy tükörreflexes fényképezőgépet,
  • vedd le róla az objektívet,
  • majd az objektív helyét fénymentesen, egy fekete (nem átlátszó!) kartonnal ragaszd le,
  • készíts ezen a kartonon egy nagyon pici, szabályos lyukat.

Ezzel készen is vagyunk! Lehet használni a digitális camera obscurát. Persze meg kell birkózni még a záridő helyes beállításával, a nehézkes kép-komponálással, de ez így működő képes.

Egyszerű ugye? - Kísérletezésre fel! - És jött a csalódás!

Nem tökéletes képet vártam, sőt! Azzal, hogy mindenféle optika nélkül dolgozunk sajátos, egyedi képhibák lehetnek vagyis lesznek a képeken. Ezzel teljesen tisztában voltam. És vártam is, mert kifejezetten izgalmas végeredményt adhat. De a végeredmény nem tetszett. A helyes záridőt gyorsan megtaláltam, a képek élességével és a minőséggel azonban mindig baj volt.

Megnéztem egy pár, ezzel a témával foglalkozó cikket is, mit csináltam én másképp, vagy épp rosszul. Kipróbáltam többféle megoldást:

  • különböző fényképezőgépeket,
  • különböző méretű lyukakat
  • különböző anyagokra készítettem a lyukakat (lásd lenti mintakép: az alufóliára jobb minőségű és apróbb lyuk készíthető)
  • különböző távolságra helyeztem a fekete kartont (amin a lyukat elkészítettem) a szenzortól

de a számomra elfogatható minőség mindig elmaradt.

De azokon a mintaképeken amiket láttam az internetes oldalakon élesebbek voltak a képek. Nem tűéllesek, de jobbak mint az én próbálkozásaim.

Próbáltam szabadtéri felvételeket,

benti műfényes felvételeket,

játszottam a tárgytávolsággal (közelebbi - távolabbi)

Volt némi javulás de a minőség nem az igazi.
"Ezektől még egy egyszer használatos fényképezőgép is százszor jobb képminőséget produkál!" És ebből jött az ötlet, hogy egy egyszer használatos fényképezőgép "optikájával", lencséjével kiegészítve is megpróbálhatom.

Az az igazság, hogy ez sem vált be. Először! Pontosabban a véletlen során jöttem rá, hogy a távoli képeknél nem működik, de a közeli képeknél már jó a képminőség! Minél közelebb annál jobb! Élesebb és részletgazdagabb!

Ezután a felismerés után, hogy teljesen egyszerű lencsékkel kicsit jobb képminőséget kaphatok, jött a további kísérletezgetés. Kipróbáltam régi nagyító gép lencséjével, szétesett Smena fényképezőgép lencséjével és rájöttem, hogy így működik a camera obscurám. Bár ez már nem igazi camera obscura.

(Ezek után zárójelben jegyzem meg és kérdezem: Lehet, hogy volt némi csalás azokban a képekben amiket én láttam? És csak azt írták mellé, hogy camera obsurává alakított digitális fényképezőgéppel készült?)

Ha valaki kipróbálta már ezt a technikát, és jó képeket sikerült készítenie, nyugodtan küldjön mintaképet és írjon nekem. Ha van egy jó tippje, szívesen kipróbálom és megosztom az érdeklődőkkel.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza