Online fotótanfolyam

Biztos ami biztos - dupla kártya foglalat

 

Biztos ami biztos - dupla kártya foglalat

"Miért van két kártyának hely egyes fényképezőgépekben?"
A dupla kártyafoglalatot több dologra is tudjuk használni. Ezt a fényképezőgép menüjéből választhatjuk ki. (Csak zárójelben jegyzem meg: természetesen nem kötelező mindkét kártyahelyre egy-egy kártyát bedugnunk!)

Nagyobb tárhely és/vagy nagyobb biztonság. Alapvetően ezek a funkciók amit a két kártyahasználat biztosít nekünk. 

- Több, még több.

Az első funkció, amit a két memóriakártya használat biztosít, hogy ha az egyik memóriakártya megtelt, a továbbiakban a másikra történik a mentés.

Persze én is tudom, hogy már eszméletlen nagy kapacitású memóriakártyákat lehet vásárolni és ez nem jó érv a dupla kártyahelyre, de ha két memóriakártyát használunk a fényképezőgépben további lehetőségek nyílnak meg előttünk.

- Biztonsági mentés.

Ez a másik funkció amit választhatunk, ha két memóriakártyát használunk. Ebben az esetben tulajdonképpen minden képet kétszer ment el a fényképezőgép. Először az egyes foglalatban lévőre, majd a második foglalatban lévőre. Ha az elsővel történik valami akkor rögtön van biztonsági mentésünk, másolatunk a fényképekről!

- Kicsit ez is, kicsit az is.

Végezetül a harmadik lehetőség akkor jön jól, ha egyszerre mentjük a képeinket JPG és RAW formátumban. Ebben az esetben az első kártyára a RAW képeket, míg a második memóriakártyára a JPG képeket menti a fényképezőgép.

Ha valamelyik formátumot mégsem kívánjuk az utómunka során felhasználni, akkor sem kell külön válogatni a két különböző formátumot. A fényképezőgép megteszi helyettünk. És persze biztonsági mentésként is funkcionál ez a megoldás, hiszen kétszer lesz elmentve minden képünk.

Ezeknek a funkcióknak az eléréséhez persze nem elég egy memóriakártyát a fényképezőgépbe tenni!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

vissza