Online fotótanfolyam

Bendegúz a kerekesszékes világjáró és fotós

 

Bendegúz a kerekesszékes világjáró és fotós

Egy új cikk sorozatot indítunk az Online fotótanfolyamon. Egy olyan sorozatot, amelyben Nagy Bendegúzt szeretném bemutatni, megismertetni az olvasóinkkal. Bendegúzt, a kerekesszékes világjárót és fotóst.

A fotótanfolyam során sok emberrel találkozom, aki vágyakozik arra, hogy egyszer majd jó képeket készít. "Becs' szó sokat fogok fotózni." - sokan, mint január elsején megfogadják, hogy gyakorolnak és minden technikát kipróbálnak.

Csak épp nincs idő, vagy lehetőség és nem jut el fotózni. Számukra Bendegúz egy jó példa lehet: Ő nem keres kifogást álmai megvalósítására, kerekesszékkel bejárja a világot, és FOTÓZ! Nem is akármilyen képeket!

2015 Norvégia HuskyLodge

Ebben a cikk sorozatban a nemrégiben megjelent könyvéből szemezgetünk egy-egy rövid részt és pár fotót. Az első részben a balesetéről olvashatunk:

Portré

- Hogyan történt a baleset?

- Izgága, kíváncsi gyermek voltam, az a fajta, aki a tiltás ellenére csakazértis belenyúl a konnektorba, és a repülő propellerjébe, és megissza a benzint és elolthatatlan magnéziumtömböt éget a konyhában. Életem első húsz évében az összes tiltás, nevelés, gyengéd és szigorú módszer ellenére titokban, mert a „jógyermek” látszat fenntartása a család hagyományos értékrendje miatt nagyon fontos volt nekem is, önkéntelenül mindent megtettem, hogy ne érjem meg a felnőtt kort.  Nem volt ebben semmi önpusztító szuicid hajlam, legalábbis szándékos biztosan nem, de az biztos, hogy ha önmagam szüleje lennék, Prométheusz láncaival kötözném le magam és még keselyűt sem engednék a közelembe.

Mindig is vonzott a nagy magasság és mélység. Gyermekként, bár eleinte irtózatosan féltem, tíz emelet magasan sétálgattam a dévai blokk tetején a tenyérnyi széles betongerendákon. Ezzel nem voltam egyedül, a többi gyermekkel együtt a „mászni” igét az össze lehetséges igekötővel ellátva éltük életünket: fel, le, be, ki, rá, össze…

Szobánk ablaka a Déva-vára vulkanikus kúpjának szikláira nézett, így adta magát, hogy autodidakta módon mindenféle biztonsági felszereltség nélkül elkezdjük a sziklamászást. Bár nem voltam a legügyesebb, sem a legvakmerőbb, de mai fejjel visszagondolva a hideg is kiráz, hogy milyen sziklákon,  omladozó várfalakon és egyéb szédítően magas emberi építményeken másztunk fel.

A baleset, amely mindörökre megváltoztatta az életem 1992. november 14-én délután 15:03-kor történt.

Az egyetemen nem sokat mozogtam, így Felsőszentivánon a falu melletti területen fákra kifeszített köteleken függeszkedve próbáltam edzeni. Általában egyedül, de azon a hideg novemberi napon a szemközti szomszéd kisfia is velem tartott. Mindig biztosítás nélkül másztam, és mivel ezúttal rosszul számoltam az erővel, elfáradtam, elgémberedtem, begörcsöltem, nem bírtam megtartani magam a kötélen, szép lassan lezuhantam.

2012 Gruzia Kazbegi Ananuri kolostor

- Mik lettek a következményei?

- Ha valaki tíz méter magasságból a fejére esik, rögtön meghal. Ha a talpára, többnyire akkor is. Ha a hasára vagy a hátára, a belső sérüléseibe hal bele. Én önkéntelenül szerencsésen összegömbölyödve a lapockámra esve zuhantam a füves árokpartra. Nem ájultam el, nem kaptam levegőt, rögtön éreztem, hogy a lábaim lebénultak. Az volt a szerencsém, hogy a velem lévő Andriska, a szembe szomszéd okos kisgyereke a baleset után segítségért szaladt. Ha ő nincs ott, ma nem lenne miről írnom.

A mentő a szegedi kórházba szállított, három nap extenzió után Sándor László professzor megoperált, de a harántlézió miatt bénuláson érdemben nem lehetett segíteni, a műtéttel ilyenkor stabilizálják a törött csigolyákat és nagyjából ennyi, a neurológiai következmények azóta is gyógyíthatatlanok. Húsz éves sem voltam, amikor tudomásul kellett vennem, hogy többé nem fogok járni. Egy lépést sem.

A baleset idején elsőéves voltam a pesti Műegyetem építészmérnöki szakán. Úgy terveztem, hogy építész leszek, megnősülök és családommal távol a világ zajától és a nagyvárosok bűzétől a hegyekben lakunk majd, ám a baleset mindent megváltoztatott. A legtöbb ember ilyenkor összeomlik, bezárkózik.

2013 Etiopia Simien NP Géppityu és szandál piros zoknival.

A folytatás pár nap múlva következik!

Bendegúzról bővebben és Bendegúz a kerekesszékes világjáró című könyvet itt találjátok.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!


vissza