Online fotótanfolyam

Akku, ami nem merül le!?

 

Akku, ami nem merül le!?

Pontosabban nem merül le, ha nem használjuk. Miért? A többi akkumulátor lemerül, ha nem használjuk? Jogos a kérdés és a válasz, igen. Ha nem használjuk, lemerül. De nem ennyire egyszerű a dolog.

Először is tisztázzuk, hogy ebben a cikkben a ceruza méretű AA akkumulátorokról lesz szó. Ugyanis sok fényképezőgép és vaku működik ezekkel.

Elem, vagy akku?

Új fényképezőgép vásárlásakor döntő lehet, hogy milyen áramforrással működik a fényképezőgép, Li-ion akkuval, vagy ceruza (AA) elemmel? Ami természetesen helyettesíthető ceruza méretű akkumulátorral.

  • Előzőnek (Li-ion) az előnye, hogy bármikor rátölthetünk (hasonlóan a telefonokhoz) nem kell megvárni, hogy teljesen lemerüljön, és nagyobb teljesítményűek is.
  • A hátrányuk, hogy árban magasabbak, és egy-egy régebbi modellt nehezebb utólag beszerezni.

Ha ceruzaelem méretű Ni-MH akkuval működik a fényképezőgépünk, akkor illik megvárni amíg teljesen lemerül (nem szabad rátölteni), mert így lesz hosszú életű. De ha lemerül, vagy elfelejtettük feltölteni, akkor sem kell kétségbe esnünk. Nem fogunk lemaradni egy eseményről sem, nyugodtan helyettesíthetjük ugyanilyen méretű alkáli elemmel.

Ha nem használjuk lemerül, vagy sem?

Ha hagyományos Ni-MH akkut használunk, vagyis nem használunk (mert csak áll a fényképezőgépben, vagy vakuban), akkor bizony azok lemerülnek. Vagyis ha egy fényképezőgépet egy két hónapig nem használunk, akkor a benne lévő Ni-MH akkumulátorok lemerülnek.

Ezzel ellentétben vannak új fajta (ugyanilyen ceruza elem méretű) akkumulátorok, amelyek nem merülnek le, ha nem használjuk azokat! (Itt zárójelben meg kell jegyeznem, hogy nem új keletűek ezek az akkuk, már jó pár évvel ezelőtt megjelentek a piacon!)

És meddig nem merülnek le használat nélkül?

És számunkra ez a lényeg: egy év alatt sem merülnek le! És ez a tulajdonsága ezeknek az akkuknak az élettartamukat is növeli, mivel nem kell minden használat előtt újratölteni.

Az egyetlen hátránya ezeknek a Ni-MH akkukkal szemben, hogy a teljesítményük kisebb. Egyenlőre! Míg a Ni-Mh akkukból már 2700 mAh-est is vásárolhatunk, addig az újakból még csak 2300 mAh-es a legnagyobb teljesítményű.

Kinek érdemes ilyen akkukat vásárolni?

Fontos kérdés, mert nem biztos, hogy mindenkinek jó ez a megoldás. Igazból annak éri meg igazán ilyen akkut vásárolni, aki nem minden nap használja a fényképezőgépét. Sőt ha vannak időszakok, amikor akár hetek is kimaradnak használat nélkül. Például az ősz folyamán, amikor nincs nyaralás, kirándulás, stb. a fényképezőgép áll a fiókban, amíg meg nem jön valamilyen ünnep. Például egy születésnap, a Mikulás vagy a Karácsony.

Ezekben az esetekben biztosak lehetünk abban, hogy ha elővesszük a fényképezőgépet, akkor fogjuk is tudni használni! Az akkumulátorok nem lesznek lemerülve, hanem biztosan tartják a töltöttségüket!

Azoknak, akik gyakran, akár minden nap használják a fényképezőgéüket és vele együtt az akkumulátorokat is, érdemes nagyobb teljesítményű, hagyományos Ni-MH akkukat vásárolni. A nagyobb teljesítmény ebben az esetben kifizetődőbb lesz.

Melyek ezek az akkumulátor típusok?

A pontosság kedvéért ezeket úgy hirdetik, hogy 1 év alatt max 10%-ot veszítenek a töltöttségükből, ha nem használjuk őket.

  • GP ReCyko+
  • Sanyo Eneloop
  • Panasonic Evolta
  • Duracell Pre-Charged
  • Varta Ready2Use

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

vissza