Online fotótanfolyam

A méhsejtrács

 

A méhsejtrács

Írtunk már a cikkek között a vakufény lágyításáról, sőt az Online fotótanfolyamban egy egész lecke szól erről a témáról. Most nézzük meg, hogyan módosíthatjuk még a vakunk fényét.

A vakuk fénye legyen az műtermi vaku vagy rendszervaku, jól irányítható (rendszervakunál ha dönthető és zoomos a vaku feje, nem pedig fixen előre villant, még több lehetőségünk van a fény irányítására). Azonban ezek egész nagy területet világítanak be.

A méhsejtrács segítségével pedig azt a területet, amelyet a vaku bevilágít csökkenthetjük. Vagyis irányíthatóbbá tehetjük a fényünket.

A vakun csak egy Beauty Dish fényformáló van, ami így a teljes hátteret bevilágítja.

Kicsit hivatalosabban megfogalmazva a méhsejtrács feladata, hogy a vaku fényét, világítási szögét egy kisebb körbe (téglalap alakú soft box-oknál kisebb területre) koncentrálja. Hasonló módon mint a szűkítők, annyi különbséggel, hogy méhsejtrácsnál a kör széle (ezalatt azt a területet, kört értem, amit a vaku fénye így bevilágít) lágyabb lesz.

A Beauty Dish-t kiegészítettem egy méhsejtráccsal. A változás jól látható.
(A vaku távolságán, beállításán nem változtattam.)

Miért lehet/van szükségünk egy méhsejtrácsra? Hol használhatjuk?

Minden olyan témánál, ahol szeretnénk a képen valamit kiemelni. Például a hátteret, vagy a témát, vagy annak csak egy részletét.

A vaku egy Beauty Dish-el. Ugyanolyan eredményt kapunk, mint az első mintaképen.

Használhatjuk portrékhoz, nem csak szemből, hanem élfényként, ellenfényként, hajfényként alkalmazva. De jó szolgálatot tehet tárgyfotónál is.

A Beauty Dish kapott egy méhsejtrácsot, hogy a háttér ne legyen teljesen megvilágítva. 

A következő mintaképeken Soft Box elé helyezett méhsejtrácsot látunk és azt hogyan is működik.

  • A bal szélső képen szemből látjuk - itt teljesen látni a Soft Box felületét, ebben az irányban teljesen látható a vaku fénye.
  • A középső képen kicsit elmozdultam jobbra - a Soft Box felületét már nem látni teljesen, ebbe az irányba már kevesebb fény érkezik a vakuból.
  • Majd a jobb szélsőn még jobban elmozdultam jobbra -  Soft Box felületéből még kevesebbet látunk, ebbe az irányba érkezik a legkevesebb fény a vakuból.

Ha otthon szeretnénk méhsejtrácsot készíteni:

Rendszervakukhoz és műtermi vakukhoz is elérhető áron (sőt olcsón) tudunk vásárolni méhsejtrácsot. De rendszervakukhoz könnyen készíthetünk is, fekete szívószálból.

Hozzávalók:

  • kb. 10 db fekete szívószál
  • egy kevés ragasztó, és szigetelőszalag

Elkészítése:

A szívószálakat feldaraboljuk, egymás mellé rakva csíkokat készítünk, vagyis összeragasztjuk. Majd az így elkészített csíkokat szintén egymás mellé helyezve összeragasztjuk. A tartósság kedvéért akár szigetelőszalaggal óvatosan körberagaszthatjuk.

Pont olyan méretűt érdemes készítenünk, mint a vaku fejének a mérete. Egy fekete kartonlapból készítsünk egy palástot rá, amit egy kicsit hosszabbra kell hagyunk, hogy a vaku fejre is csúsztathassuk. 

A szívószálak hossza:

A szívószálak (méhsejtrács) hossza befolyásolja a vakunk fényét.

Ha hosszabbra vágjuk a szívószálakat, a megvilágított felület mérete kisebb lesz, jobban leszűkítjük a világítási szögét. (Ugyanez a hatása, ha kisebb átmérőjű szívószálakat választunk.)

Fontos, hogy a megvilágított felület mérete függ a vaku és a fotózott téma közti távolságtól is. Minél közelebb vannak egymáshoz annál kisebb lesz a kör.

Összegezve: Minél rövidebb és kisebb átmérőjű szívószálakat használunk és minél közelebb van a vaku a témához annál kisebb lesz a megvilágított kör átmérője.

A szívószálak színe:

Fontos, hogy fekete színűeket használjunk, mert bármilyen más színű elszínezné a vakunk fényét.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza