Online fotótanfolyam

A karácsonyi hajtás tanulságai!

 

A karácsonyi hajtás tanulságai!

A decemberi fotókidolgozásokból levonható tanulságok!
Hála Istennek decemberben mindig megélénkül a fotókidolgozás piaca. Fényképes ajándéktárgyak, naptárak és sok-sok fotó előhívás készül ilyenkor a rokonoknak, nagyszülőknek ajándék gyanánt.
A legnagyobb bakikat szeretném most veletek megosztani.

Sok esetben karácsonyi ajándékokról lévén szó, egy elkészült fotó, vagy ajándéktárgy végső minősége fontos, hogy kifogástalan vagy legalább jó legyen.

Jó minőségű, éles fényképet és fényképes ajándéktárgyat (bögre, naptár, vászonfotó, stb.) csakis jó minőségű felvételektől várhatunk el. Ennek ellenére bőven érkeztek be minőségileg igencsak kifogásolható képek. Ezeknél a leggyakrabban három hibával találkoztunk. Sok kép volt:

  • életlen
  • zajos
  • kicsi felbontású

De ezek csak a jéghegy csúcsai, ezeken kívül még említek még néhányat.

- Felbontás:

A digitális fényképezőgépek felbontására az elmúlt 6-8 évben már nem lehet panasz. Szinte mindegyiknek elegendő a felbontása ahhoz, hogy a róla készült képek jó minőségűek legyenek.

Ehhez képest sokan hoztak olyan megrendeléseket, ahol csak az internetes felhasználáshoz elegendő felbontású (480x640 px, vagy ennél is kisebb) képekből szerettek volna vászonfotót vagy nagy méretű
(pl 30x40 cm) nagyítást készíttetni.

Költői kérdésem, hogy miért kell egy 10-12 megapixel felbontású fényképezőgépet a legkisebb felbontásra (480x640) állítani?

240x320 px felbontású kép nem alkalmas digitális képfeldolgozásra! Nem lehet nagyítani, nem lehet retusálni, és ha fotókidolgozásra nem alkalmas, akkor bögrén se lesz jó!
("Ha nem lehet kinagyítani A/4-re, akkor csinálj egy bögrét belőle!")

(Mi a kép hibája? 3 cikkünk pont erről szól)

Mondhatjuk-e ezekben az esetekben, hogy ezek teljesen amatőrök és a fotózáshoz egyáltalán nem értőek voltak? Persze akadt ilyen is de akadt olyan is aki hobby szinten fotózik és mégis hozott rossz felbontású fotót kidolgozásra.

A felbontásbeli hiányosságok egy másik oka: az online képszerkesztő programok és önkéntes photoshop mesterek.

Nem szeretek/szeretnék senkit megsérteni, de ha valamihez nem értünk akkor érdemes szakember, vagy hozzá értő segítségét kérni. Érvényes ez a fotóretusálásra is!

A Photoshop nem az a szoftver amit egy délután alatt el lehet sajátítani. Azok az online képszerkesztő programok pedig, amelyeknél nem lehet a szerkesztett képünk felbontását, méretét, oldalarányát beállítani (ezek alapvető dolgok!), nem alkalmasak fotókidolgozásra.

Élesség és képzaj:

Sok életlen és zajos felvétellel találkoztunk. Ezeknél az volt a megdöbbentő, hogy sok esetben mi hívtuk fel rá a figyelmet, hogy a felvétel hibás (életlen vagy zajos).

  • A fotók válogatásánál nem nézik meg kinagyítva azokat, hogy jó-e?
  • Mi az a képzaj? Sokan nem tudják miért lesz egy kép zajos, és olyanok is akadnak akik összekeverik az életlenséggel. Azt hiszik, hogy a kép csak életlen és lehet javítani, pedig olyan mértékű a képzaj, hogy a kép élességére is kihat.
  • A filmeknek nem kell elhinni, hogy egy teljesen életlen kép könnyen, pár kattintással javítható! Ez csak mese!

Telefonos képek:

Ahol az eddig említett hibák halmozva jelentkeznek!

Az életlenség, a képzaj, a kicsi felbontás, az okos telefonos képszerkesztők.

Igaz, hogy a telefonokkal egyre jobb minőségű képeket lehet készíteni, de ezek minősége még mindig elmarad a fényképezőgépekétől.
- Kardoskodhat bárki, hogy 4 vagy 8 megapixeles a telefon felbontása, ha lusta arra, hogy fotózás előtt letörölje az ujjlenyomatokat és a port az "optikáról". 
- Nem ideális körülmények között pedig sok telefon "elvérzik" és közel sem készít elfogadható minőségű képeket.

És végül a tanulság: számunkra, az Online fotótanfolyam szerkesztésére, és a látogatóinkra nézve - Jó úton járunk! Az Oline fotótanfolyam leckéiben ezekre a problémákra választ kapunk. 

Ebben az időszakban szerzett információk és a vásárlók visszajelzései megerősítik, hogy a fotózás mely területei okoznak sokaknak hibát/nehézséget. És mely területekre kell még jobban odafigyelni.

Illetve, jó látni és hallani, hogy az Online fotótanfolyam segített egy-egy fotó elkészítésében, szerkesztésében! Köszönjük az ezirányú jelzéseket felénk.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza