Online fotótanfolyam

A homokzsák

 

A homokzsák

Mire jó a fotózásban a homokzsák? Hogyan készíthetjük el otthon plusz extrákkal?

A homokzsákot a lámpaállványok stabilabbá tételéhez használjuk, vagyis ahhoz, hogy minél nehezebben boruljanak fel. Nem csak beltéren, amikor majdnem fellökjük, kültéri fotózásnál talán még nagyobb segítségünkre van, amikor a szél belekapaszkodik az tetején lévő derítő ernyőbe. De használhatjuk fényképezőgép állványok stabilizálására is. Mindegyik esetben tulajdonképen állványsúlyként funkcionál a homokzsák.

Használata nagyon egyszerű, a lámpaállvány keresztmerevítőére, lábára kell csak ráhelyezni, rácsavarni, vagy a normál fényképezőgép állványoknál a középrúdra akasztható (ha van rajta akasztó).

A boltban vásárolhatók között vannak olyanok amelyeknek az oldalán cipzár található. Ez akkor lehet fontos segítség, ha a homokzsákunk súlyával játszani szeretnénk. Ha szükséges növelni, vagy csökkenteni.

Egy pici kitérő: Miért lehet szükség a homokzsák súlyának csökkentésére? Ha a fényképezőgép állványunk teherbírása nem elég a teljesen feltöltött zsákokhoz, de szükség van a használatára, akkor muszáj csökkentenünk a súlyt.

Homokzsák elkészítése otthon:

Ez egy valóban olyan kellék a fotózásban, amit nagyon könnyen elkészíthetünk. Igaz kell egy varrógép hozzá, de ha nincs otthon, akkor egy varrónő max. 10 perc alatt varja össze nekünk, vagy a varrásban kevésbé jártasak is 20 perc alatt elkészülnek vele. És 1.000.- forintból megússzuk az egészet.

A szükséges anyagok:

  • masszív, strapabíró vászon, vagy farmer anyag,
  • a súly lehet kavics, homok, vizes palack, asztali só, vagy amit találunk otthon.

Az én kedvenc töltő anyagom a klasszikus 1 kg-os kiszerelésű asztali só. Miért? Mert csomagolva megvásárolható, belehelyezésnél nem szóródik szét, jó formát ad a homokzsáknak, könnyű beszerezni és ráadásul nagyon olcsó. - Nekem beváltak a 4 kg-os homokzsákok, amelyeknek a "só" költsége összesen 160.-Ft volt. :-)

A méretezése:

Mekkora legyen a homokzsákunk? Akkora, hogy beleférjen a kiválasztott töltőanyag. Nem lehet elrontani, nincs rossz méret.

Az én homok sózsákom pont olyan széles mint egy 1 kg-os só, és ebből oldalanként kettő belefér. Így a teljes súlya 4 kg. (kb.: 50x25 cm-es.)

Homokzsák extrákkal:

Ha tuningolni szeretnénk a homokzsákunkat, akkor erre két lehetőségünk is van.

1. Középre egy fület érdemes varrni, ami a könnyebb hordozhatóságot segíti, a két karika (amit egy régi, már nem használt  táskáról vettem le) pedig akkor tesz jó szolgálatot, ha szeretnénk felakasztani.

2. Ha bonyolítjuk a homokzsákunkat egy cipzárral, hogy kivehető legyen belőle a töltőanyag, akkor összehajtható lesz. Így kevesebb helyet foglal majd, elfér akár egy táskában is. És így nem kell a felszerelés mellett plusz 4, vagy 8 kg-ot cipelni. Töltő anyagot pedig rögtönözhetünk a fotózás helyszínén.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza