Online fotótanfolyam

Aktuális cikkek

Új fényképezőgépek első beállításai

2012.01.02. Új fényképezőgépek első beállításai

Remélem sokan kaptak Karácsonyra fényképezőgépet, vagy fotós kiegészítőt. Az első éles használat előtt, azonban érdemes átnézni a fényképezőgép alapbeállításait. Nem minden beállítás jó nekünk. Néhányat érdemes/muszáj megváltoztatni.

tovább

Milyen nevet adjunk a fényképeinknek?

2011.12.15. Milyen nevet adjunk a fényképeinknek?

A címadó kérdés ez is lehetett volna: Hogyan nevezzük át a képeinket?
Sokan, amikor lementik a digitális képeiket a számítógépre, át is nevezik, vagy már letöltésnél átneveztetik a fényképezőgép letöltő programjával. De ha már átnevezzük a képeket, milyen legyen az új fájlnév?

tovább

A fekete pulóverek titka!

2011.12.11. A fekete pulóverek titka!

"Drágám! Mit vegyek fel ma? Nekem mindegy, csak siess!"
A fényképből és a cikkből kiderül, hogy annyira mégsem mindegy, hogy mit veszünk fel, és mit veszünk fel az alá! Ráadásul ha tudjuk, hogy fényképezhetnek is bennünket, érdemes tényleg odafigyelni. Nézzük most meg, hogy miért?

tovább

Miért csúnyák az igazolványképek?

2011.12.11. Miért csúnyák az igazolványképek?

"Rólam nem lehet jó igazolványképet készíteni!" - mondja az emberek nagy többsége. És azt tudjuk, hogy ennek mi az oka?

tovább

Gyorsítsd fel a kompakt fényképezőgéped!

2011.12.06. Gyorsítsd fel a kompakt fényképezőgéped!

Megkérdeztem az ismerőseimet, akik kompakt fényképezőgépet használnak, hogy mi a legrosszabb a tulajdonsága a fényképezőgépeiknek? Volt, aki a képminőséget és volt aki a kicsi vakuteljesítményt említette, de a "győztes" a lassúság lett.
Hogyan tudjuk akkor gyorsabbá tenni a fényképezőgépeinket?

tovább

Hogyan fotózzunk Télen? Mire kell figyelnünk?

2011.11.22. Hogyan fotózzunk Télen? Mire kell figyelnünk?

Itt az ősz és közeledik a tél. Nézzünk át egy pár dolgot a téli hónapok szabadtéri fotózásával kapcsolatban. Milyen hatással van a hideg a fényképezőgépre, az akkumulátorokra? Milyen a helyes fényképezőgépbeállítás? Kell-e változtatni a fehéregyensúly beállításon, és bele kell-e nyúlnunk az expozíciós értékekbe?

tovább

Milyen fényképezőgépet vásárolj?

2011.11.07. Milyen fényképezőgépet vásárolj?

Közeledik a karácsony, nem lehet elég korán beszélni róla!
Milyen típusú, márkájú legyen? Tükörreflexes, vagy elég számunkra egy kompakt fényképezőgép, vagy a kompaktoknál kicsit nagyobb méretű, és a nagyobb zoom tartományú bridge fényképezőgépeket vásároljunk?
Újat, vagy használtat? Olyat ami zsebben elfér, vagy olyat amihez külön táska is kell?
Ezekre, és hasonló kérdésekre szeretnénk választ adni.

tovább

Kereső fedél

2011.11.02. Kereső fedél

Igen, az a kis gumidarab a fényképezőgép pántján. Sokan nem is tudják mi ez, és miért van rajta, mégtöbben pedig nem használják a kereső fedelét.
Ezt a tükörreflexes fényképezőgépek pántjára erősítve kapjuk meg, még vásárláskor, és sokan örökre ott hagyják használat nélkül.

tovább

Objektív tisztítás

2011.10.28. Objektív tisztítás

Az objektív külső tisztítása.
Egy objektívnek nem csak a frontlencséjét lehet megtisztítani. Érdemes a zoomállító gyűrű gumi bordáit is megtakarítani. Miért? Esztétikai okokból és azért mert egy felszerelés karbantartásához ez is hozzátartozik. A kosz fényképezőgépbe, és objektívbe jutása, a felszerelésünk külsején kezdődik.

tovább

Objektív védő fólia

2011.10.27. Objektív védő fólia

Hogy mire is jó, és mi az objektív védő fólia? Egyes fényképezőgépek objektívét, a gyári csomagolásnál egy kis fóliával látják el, hogy védje azt. Ezt a vásárlás után, kicsomagoláskor el kell távolítani.

tovább