Online fotótanfolyam

Aktuális cikkek

Kereső fedél

2011.11.02. Kereső fedél

Igen, az a kis gumidarab a fényképezőgép pántján. Sokan nem is tudják mi ez, és miért van rajta, mégtöbben pedig nem használják a kereső fedelét.
Ezt a tükörreflexes fényképezőgépek pántjára erősítve kapjuk meg, még vásárláskor, és sokan örökre ott hagyják használat nélkül.

tovább

Objektív tisztítás

2011.10.28. Objektív tisztítás

Az objektív külső tisztítása.
Egy objektívnek nem csak a frontlencséjét lehet megtisztítani. Érdemes a zoomállító gyűrű gumi bordáit is megtakarítani. Miért? Esztétikai okokból és azért mert egy felszerelés karbantartásához ez is hozzátartozik. A kosz fényképezőgépbe, és objektívbe jutása, a felszerelésünk külsején kezdődik.

tovább

Objektív védő fólia

2011.10.27. Objektív védő fólia

Hogy mire is jó, és mi az objektív védő fólia? Egyes fényképezőgépek objektívét, a gyári csomagolásnál egy kis fóliával látják el, hogy védje azt. Ezt a vásárlás után, kicsomagoláskor el kell távolítani.

tovább

Fotózzunk-e telefonnal?

2011.09.13. Fotózzunk-e telefonnal?

Van-e olyan helyzet, ahol használható a telefon fényképezőgép helyett? Megéri-e okostelefont vásárolni azzal a szándékkal, hogy kettő az egyben, jó lesz az majd fényképezni is?
Nem! De igen! Vagyis?

tovább

Színellenőrzés a monitoron

2011.09.05. Színellenőrzés a monitoron

Valóban színhelyes a képem? És a monitorom?
Szeretném felhívni a figyelmet egy gyakran előforduló problémára. Elsősorban nyomtatásnál és digitális laborba vitt képeknél fordul elő, hogy az elkészült fénykép színe és denzitása (denzitás: a képek fedettségét jelenti, hogy mennyire sötét, világos) nem egyezik meg azzal, amit otthon a monitoron láttunk.

tovább

Fotós tippek nyaraláshoz:

2011.07.24. Fotós tippek nyaraláshoz:

Mit ne hagyj otthon, ha nyaralásra indulsz, és mit fotózz a nyaraláson? Összeszedtünk 11 fotós tippet, hogy a nyaralás ne csak emlék maradjon, hanem megmaradjon szép képek formájában is.

tovább

Objektívcsere - hogyan?

2011.07.17. Objektívcsere - hogyan?

Néhány tipp a tükörreflexes fényképezőgépek objektívcseréjéhez.


A tükörreflexes fényképezőgépek egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon sokféle objektívet használhatunk hozzá. Attól függően, hogy milyen körülmények, helyszínek, fényviszonyok között fényképezünk, és milyen témájú fényképet szeretnénk készíteni - portré, tájkép, gyerekfotó, esküvő, makrofotó, stb.

tovább

Az akkumulátor

2011.07.09. Az akkumulátor

Nincs rosszabb, mint amikor lemerül a fényképezőgép, és nincs tartalék akkunk. Lemaradni életünk talán legnagyobb képéről, kár lenne egy ilyen hiba miatt. Hogy ez ne történjen meg, összeírtunk egy pár tanácsot az akkumulátorokkal kapcsolatban.

tovább