Online fotótanfolyam

Aktuális cikkek

Gyorsítsd fel a kompakt fényképezőgéped!

2011.12.06. Gyorsítsd fel a kompakt fényképezőgéped!

Megkérdeztem az ismerőseimet, akik kompakt fényképezőgépet használnak, hogy mi a legrosszabb a tulajdonsága a fényképezőgépeiknek? Volt, aki a képminőséget és volt aki a kicsi vakuteljesítményt említette, de a "győztes" a lassúság lett.
Hogyan tudjuk akkor gyorsabbá tenni a fényképezőgépeinket?

tovább

Hogyan fotózzunk Télen? Mire kell figyelnünk?

2011.11.22. Hogyan fotózzunk Télen? Mire kell figyelnünk?

Itt az ősz és közeledik a tél. Nézzünk át egy pár dolgot a téli hónapok szabadtéri fotózásával kapcsolatban. Milyen hatással van a hideg a fényképezőgépre, az akkumulátorokra? Milyen a helyes fényképezőgépbeállítás? Kell-e változtatni a fehéregyensúly beállításon, és bele kell-e nyúlnunk az expozíciós értékekbe?

tovább

Milyen fényképezőgépet vásárolj?

2011.11.07. Milyen fényképezőgépet vásárolj?

Közeledik a karácsony, nem lehet elég korán beszélni róla!
Milyen típusú, márkájú legyen? Tükörreflexes, vagy elég számunkra egy kompakt fényképezőgép, vagy a kompaktoknál kicsit nagyobb méretű, és a nagyobb zoom tartományú bridge fényképezőgépeket vásároljunk?
Újat, vagy használtat? Olyat ami zsebben elfér, vagy olyat amihez külön táska is kell?
Ezekre, és hasonló kérdésekre szeretnénk választ adni.

tovább

Kereső fedél

2011.11.02. Kereső fedél

Igen, az a kis gumidarab a fényképezőgép pántján. Sokan nem is tudják mi ez, és miért van rajta, mégtöbben pedig nem használják a kereső fedelét.
Ezt a tükörreflexes fényképezőgépek pántjára erősítve kapjuk meg, még vásárláskor, és sokan örökre ott hagyják használat nélkül.

tovább

Objektív tisztítás

2011.10.28. Objektív tisztítás

Az objektív külső tisztítása.
Egy objektívnek nem csak a frontlencséjét lehet megtisztítani. Érdemes a zoomállító gyűrű gumi bordáit is megtakarítani. Miért? Esztétikai okokból és azért mert egy felszerelés karbantartásához ez is hozzátartozik. A kosz fényképezőgépbe, és objektívbe jutása, a felszerelésünk külsején kezdődik.

tovább

Objektív védő fólia

2011.10.27. Objektív védő fólia

Hogy mire is jó, és mi az objektív védő fólia? Egyes fényképezőgépek objektívét, a gyári csomagolásnál egy kis fóliával látják el, hogy védje azt. Ezt a vásárlás után, kicsomagoláskor el kell távolítani.

tovább

Fotózzunk-e telefonnal?

2011.09.13. Fotózzunk-e telefonnal?

Van-e olyan helyzet, ahol használható a telefon fényképezőgép helyett? Megéri-e okostelefont vásárolni azzal a szándékkal, hogy kettő az egyben, jó lesz az majd fényképezni is?
Nem! De igen! Vagyis?

tovább

Színellenőrzés a monitoron

2011.09.05. Színellenőrzés a monitoron

Valóban színhelyes a képem? És a monitorom?
Szeretném felhívni a figyelmet egy gyakran előforduló problémára. Elsősorban nyomtatásnál és digitális laborba vitt képeknél fordul elő, hogy az elkészült fénykép színe és denzitása (denzitás: a képek fedettségét jelenti, hogy mennyire sötét, világos) nem egyezik meg azzal, amit otthon a monitoron láttunk.

tovább

Fotós tippek nyaraláshoz:

2011.07.24. Fotós tippek nyaraláshoz:

Mit ne hagyj otthon, ha nyaralásra indulsz, és mit fotózz a nyaraláson? Összeszedtünk 11 fotós tippet, hogy a nyaralás ne csak emlék maradjon, hanem megmaradjon szép képek formájában is.

tovább

Objektívcsere - hogyan?

2011.07.17. Objektívcsere - hogyan?

Néhány tipp a tükörreflexes fényképezőgépek objektívcseréjéhez.


A tükörreflexes fényképezőgépek egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon sokféle objektívet használhatunk hozzá. Attól függően, hogy milyen körülmények, helyszínek, fényviszonyok között fényképezünk, és milyen témájú fényképet szeretnénk készíteni - portré, tájkép, gyerekfotó, esküvő, makrofotó, stb.

tovább