Online fotótanfolyam

Aktuális cikkek

Próbáld Ki! BUÉK fényírás

2012.12.28. Próbáld Ki! BUÉK fényírás

A 2012-es év utolsó Online fotótanfolyam cikkében megnézzük, hogyan írjunk a fénnyel, vagyis egy zseblámpával. Mire van hozzá szükségünk, és mire kell figyelnünk?

tovább

Próbáld ki! Karácsonyfa izzókból háttérvilágítás.

2012.12.21. Próbáld ki! Karácsonyfa izzókból háttérvilágítás.

Használhatjuk másra is a karácsonyi égősort, nem csak a fenyőfa díszítésére. Amíg nem tettük fel a fenyőfára, vagy már levettük róla, akkor sem kell elcsomagolni és eltenni jövő karácsonyig. Egy egyszerű és hangulatos hátteret alakíthatunk ki belőle. Nézzük hogyan használjuk és hogyan fotózzuk:

tovább

Próbáld ki! Karácsonyi díszek közelebbről!

2012.12.14. Próbáld ki! Karácsonyi díszek közelebbről!

A karácsonyi hangulat elengedhetetlen része a karácsonyfa és annak díszei. A karácsonyfát mindenki lefotózza, mert olyan szép, és persze jól is mutat a fotóalbumban, vagy a digitális albumunkban. Ezeket az albumokat, és a felidézhető hangulatot nagyon feldobhatjuk egy pár közeli fotóval. Megnézzük, milyen hibákba ütközhetünk?

tovább

Novemberi frissítéseink

2012.12.07. Novemberi frissítéseink

Elkészült a novemberi összefoglalónk az aktuális frissítéseinkről. Augusztusban 4 cikkünk jelent meg és három újabb leckével bővítettük a fotótanfolyam teljes leckéinek a számát. Így 43-ra nőtt az Online fotótanfolyam leckéinek a száma!

tovább

Szenzorméretek jelentősége - update

2012.12.05. Szenzorméretek jelentősége - update

Az előző két szenzorméretekről szóló cikkünk frissítése, kiegészítése néhány számszerű adattal.

tovább

Páros fotók klasszikus hibája!

2012.11.30. Páros fotók klasszikus hibája!

Sokadszorra találkozom mostanában ismét ugyanazzal a hibával, így gondoltam megemlítem az aktuális fotós cikkek között. A hibás fénykép a következőképpen néz ki: Gyönyörű, éles háttér lőtt áll egy életlen pár.

tovább

Szenzorméretek jelentősége 2.

2012.11.22. Szenzorméretek jelentősége 2.

Folytatjuk a szenzorméretekkel kapcsolatos kérdéseket. Miért változik a képek oldalaránya képkidolgozásnál? Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy a digitális fotólaborban előhívott képeinek a mérete és a képkeret mérete nem egyezett meg. Még akkor sem, ha ugyanazt a méretet kérték a kidolgozó laborban, mint a képkeret mérete.

tovább

Szenzorméretek jelentősége 1.

2012.11.15. Szenzorméretek jelentősége 1.

Full frame, APS-C, 4/3 colos, miért van ennyi méret, és mi ezeknek a jelentősége? Mi az a gyújtótávolság szorzó? Miért változik képkidolgozásnál a képek oldalaránya? Sok-sok kérdés, ezekre szeretnénk választ adni.

tovább

Próbáld ki! Világítsd át!

2012.11.09. Próbáld ki! Világítsd át!

Itt az ősz, készülhetnek a párás, ködös, sárga faleveles képek. Mi azonban egy másik tippet szeretnénk adni az őszi hangulat megörökítésére. Az őszi hangulat vonzza a fotósokat. De mit tehetünk, milyen képet készítsünk, ha nincs kedve kimozdulni az embernek, mert éppen pocsék esős idő van napok óta?

tovább

Október az új leckék hónapja

2012.11.05. Október az új leckék hónapja

Október havi mérlegünk:
Ebben a hónap alatt 6 új leckét készítettünk, 4 új mintakép került be a Hogyan készült? képek közé, és 5 új fotós cikkünk jelent meg. Ismét bemutattunk egy funkciót, amit kevesen használnak a fényképezőgépeken, megnéztük hogyan világítsunk szemből, és hogyan örökíthetjük meg este az autók lámpáinak elnyúló fényét, illetve Halloween tököt fotóztunk. Íme a részletek:

tovább