Online fotótanfolyam

Tippek az éles fotókhoz 1.

 

Tippek az éles fotókhoz 1.

Ha jó (tökéletes) fotókra vágyunk, akkor az egyik legfontosabb, hogy élesnek kell lennie! És mitől lesz biztosan éles, sőt tű éles egy kép? És mi rontja a fotóink élességét?

1. Legyen tiszta a felszerelés!

Kezdjük a legegyszerűbbel a felszereléssel. Régebben azt hittem ezt nem kell külön megmagyarázni, de mindig kiderül, hogy érdemes mégis átbeszélni.

A tiszta felszerelésen elsősorban az objektív tisztaságát értem.

  • Egy zsíros ujjlenyomat komoly életlenedést tud okozni. Erről már írtunk korábbi cikkünkben is (Mi a kép hibája? 6).
  • A por és mindenféle szennyeződés nem teljesen életlen képeket eredményez majd, hanem fakóbbá, lágyabbá teszi majd a fotónkat. Ezt lehet, hogy nem azonnal csak utólag egy fotózás után fogjuk észrevenni, ha a számítógép monitorján kinagyítva nézzük meg a képeinket.

Tehát figyeljünk az objektív tisztaságára, cserélhető objektíves fényképezőgépeknél (a tükörreflexes és a MILC fényképezőgépeknél is) az objektív első és hátsó lencséire is. Sőt ha szűrőt is használunk, akkor annak tisztaságára is.

De ahhoz, hogy az objektív tiszta is maradjon, tiszta objektívsapka, tiszta táska kell! Egy koszos táskában, legyen az kicsi kompaktokhoz való, vagy nagyobb tükörreflexesekhez, azonnal koszos lehet és lesz is az objektív.

2. Legyen tiszta a szenzor!

Ha a felszerelés tisztaságánál járunk, akkor fontos kiemelni a szenzort is. Ez a cserélhető objektíves fényképezőgépeket érinti. 

Szerencsére a szenzor sosem lesz ujjlenyomatos, de a por foltok formájában jelenhet meg a fotóinkon. Ezek a foltok egy idő után elég zavaróak lehetnek. Erről a Koszos a szenzor? című cikkben írtunk bővebben.

A szenzor tisztítása kényes feladat. Első megoldás, próbálkozás az automata szenzortisztítás legyen. Ebben az esetben a fényképezőgép ultrahang segítségével próbálja meg lerázni a porszemeket a szenzorról.

Ha ez mégsem hoz megfelelő eredményt, és a szenzorunk még mindig koszos, a fényképeink meg foltosak maradnak, akkor próbálkozhatunk levegőpumpával (lefújjuk a porszemeket), vagy szenzor tisztító készletekkel. Ezeket minden esetben kellő körültekintéssel használjuk, és ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor bízzuk szakemberre ezt a munkát. (Ezekről bővebben a fentebb említett cikkben olvashatunk.)

3. Figyeljünk az élességállításra, és ellenőrizzük!

Az éles fotókhoz pontos élességállítás kell! Megbízva a fényképezőgépben azt hisszük, hogy ezt az autofókusz (AF) a legtöbbször magabiztosan végzi. Biztos? Minden helyzetben? És ha kevés a fény? Ha belóg valami a képbe (képmezőbe)?

Bizony, olykor adódnak olyan helyzetek, amikor az autofókusz nem birkózik meg a pontos élességállítással.

  • Ilyen például ha kevés fényben kell fotóznunk. Erre megoldás lehet, ha plusz segédfényt használunk.
  • Másik eset, ha túl nagy homogén felület van a képmezőben. Ilyenkor (kontraszt hiányában) könnyen megesik, hogy nem találja az élességet az autofókusz. Erre megoldás lehet a rendszervakuk egyik hasznos funkciója:
    Kevés fényben  a vakuk egy fény-nyalábot bocsájtanak ki, egy mintázatot vetítenek a témára, ezzel könnyítik meg az élességállítást.
    Ezekről bővebben az Élességállítás kevés fényben cikkben írtunk.
  • Harmadik eset, amikor a fényképezőgép nem arra a pontra, vagy nem azon az autofókusz pontra állít élességet, ahova mi szeretnénk. Ha belóg valami a képmezőbe a fényképezőgép könnyen állít erre élességet. Ennek oka, hogy az autofókusz gyakran a közelebbi tárgyra fókuszál.
  • Páros porték esetében pedig előfordulhat, hogy a két alak között a távoli tájra állítja az AF az élességet.
    Ezek megoldása lehet, ha kiválasztjuk, hogy melyik AF pontra állítson élességet a fényképezőgép. Vagyis a többmezős élességállítás helyett az egy mezős élességállítást válasszuk.
    Ezekről bővebben a Páros fotók klasszius hibája cikkben írtunk.

Mint láthatjuk az fénképezőgép és az autofókusz is hibázhat. De a digitális technika megadta nekünk azt a lehetőséget, hogy az elkészült képeket visszaellenőrizzük. Sőt, rögtön belenagyíthatunk a fotóba, hogy biztosak legyünk abban, hogy tűéles lett a képünk. Ne felejtsünk el élni ezzel a lehetőséggel, és megismételni a felvételt, ha mégis életlen az.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon. 

vissza