Online fotótanfolyam

Sziluett fotózás

 

Sziluett fotózás

Sziluett fotózásnál a témánknak a körvonala, alakja a fontos, azt szeretnénk kiemelni, megmutatni. De, hogy érjük ezt el? Hogyan állítsuk be hozzá a fényképezőgépet?
Hogyan készítsünk sziluettet?

A sziluett fotózás lényege, hogy a fotónk témája sötét maradjon egy világosabb háttér előtt, hogy annak csak a formája, alakja legyen kivehető, az domináljon a képen.

Ezt úgy tudjuk elérni, és technikai szempontból az adja a nehézséget (a legtöbb helyzettel ellentétben amikor fotózunk), hogy nem a fotónk témáját kell helyesen kiexponálni, hanem a hátteret. És másképp tudjuk ezt elérni egy kompakt és másképp egy tükörredlexes fényképezőgéppel. 

Hogyan készítsünk sziluett fotót?

Mint az előző bekezdésben is említettem, sziluett fotózásnál az a fontos, hogy ne a témára, hanem a világos háttérre mérjünk fényt! Ha ezt sikerül elérnünk, akkor a fotónk témája sötét marad és máris a körvonala lesz hangsúlyos.

  • Ha ugyanis a témára mérünk fényt, akkor az jól exponált lesz, a háttér pedig túl világos. (Mellesleg erre szoktunk ellenfényes fotózásnál figyelni!)

  • De ha a téma helyett például az égboltra mérünk fényt, akkor a téma (ami ebben az esetben persze nem kap plusz megvilágítást!) sötét lesz, a háttér pedig hozzá képest világosabb, de jól exponált.

Hogyan állítsuk be a fényképezőgépet sziluett fotózáshoz?

A fénymérés: a legtöbb digitális fényképezőgép, automata üzemmódban törekszik arra, hogy nagy sötét "foltok", képelemek ne legyenek a képen. Próbál helyesen exponálni, bekapcsolja a vakut ami nekünk nem jó.
Ezért be fogjuk csapni a fénymérőt!

- Ebben az esetben nem lesz szükségünk a vakura! Kapcsoljuk ki! Az ugyanis plusz megvilágítást adna a témánknak és így már nem maradna sötét. Nekünk meg persze pont arra van szükségünk, hogy sötét maradjon.

- Ha a felhőkre mérünk fényt, akkor sokkal rövidebb záridőt és szűkebb rekeszt használ majd a fényképezőgép. Ha ezekkel az expozíciós értékekkel fényképezzük le a témánkat, akkor annak már csak a sziluettje fog látszódni.

Hogyan csináljuk?

  • a fényképezőgépet állítsuk be úgy, hogy ne látszódjon a képmezőben témánk, csak a felhők
  • mérjünk fényt, nyomjuk le félig az exponáló gombot (program, vagy automata üzemmódban)
  • jegyezzük meg az expozíciós értékeket (rekesz, záridő, érzékenység)
  • program üzemmódról váltsunk manuális üzemmódra
  • állítsuk be az előzőleg megjegyzett rekeszt, záridőt és érzékenységet
  • komponáljuk újra a képet
  • készítsük el a felvételt

Tükörreflexes fényképezőgépeknél van egy még egyszerűbb megoldás:

  • a fényképezőgépet állítsuk be úgy, hogy ne látszódjon a képmezőben témánk, csak a felhők
  • mérjünk fényt, nyomjuk le félig az exponáló gombot (program üzemmódban)
  • nyomjuk meg az AE (csillag) gombot, ezzel rögzíteni tudjuk az expozíciós értékeket
  • komponáljuk újra a képet
  • készítsük el a felvételt

Készíthetünk vakuval is sziluettet?

Nemrég még azt írtam, hogy nem lesz szükség a vakura, kapcsoljuk ki. De a válaszom, hogy igen, készíthetünk vaku segítségével sziluettet. Ebben az esetben csak annyi a dolgunk, hogy a hátteret világítsuk meg a vakuval úgy, hogy a témánkat (ami a sziluettet adja) pedig ne derítsük, ne világítsuk meg.

Ehhez a megoldáshoz persze arra van szükség, hogy a vakut a fényképezőgépről levéve is el tudjuk villantani, például egy rádiós vaku kioldóval.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza