Online fotótanfolyam

Retusáljuk-e a képeinket?

 

Retusáljuk-e a képeinket?

A kérdést úgy is feltehettem volna, hogy szabad a képeinket retusálni? Vagy kell-e a képeinket retusálni? Egy már régen dolgozó fotós kollégával beszélgetve a következő megállapítást tettük:

Mennyivel egyszerűbb dolga volt egy fotósnak régen!

"Azok a régi szép idők, amikor még negatívra dolgoztunk!"
Bizony! Vannak percek amikor visszasírjuk a negatívokat!

Nem volt ennyi utómunka, nem kellett a képeket számítógépen retusálni! Csak a fényképezéssel voltunk elfoglalva, szinte csak arra kellett odafigyelni! Persze arra nagyon! A fotósnak csak le kellett fényképeznie a munkát (esküvőt, portrét, stb.), a negatívot előhívatni, vagy fekete-fehér esetén otthon előhívni, a képeket kiválogatni, majd lelaboráltatni (igény, vagy fekete-fehér képek esetén saját magunknak lenagyítani).

A legtöbbször viszont a fotólabor végezte a munka nagy részét, sok bosszúságot és időt megspórolva nekünk.

Kell-e, szabad-e retusálni a digitális képeket? Van-e rá szükség?

Ez sok mindentől függ, ahány embert megkérdezünk, annyi választ kapunk. Egyesek vérre menően tiltakoznak mindenféle képmódosítás ellen, míg mások olyan képeket készítenek, vagy készíttetnek magukról, amelyek már elrugaszkodnak a valóságtól.

Mindkét véleményre lehet hozni példát:

Az internet tele van a porcelánbabára retusált arcokkal, darázsderekú, hibátlan bőrű modellekkel, és bizony találni sok olyan képet (itt elsősorban a közösségi médiákon található képekre gondolok), ahol igenis ki kellett volna javítani egy-egy kép színhibáit, vagy egy kicsit módosítani a képkivágáson, hogy ne rontsa a csoportképet a háttérben egy szemeteskuka.

Ezzel el is jutottunk a kérdéseink válaszához, miszerint igenis szükség van a digitális utómunkára. A retusálás olyan lehetőségeket ad a digitális fotózásban, amelyek hozzá járulnak a képek hibáinak a kijavításában, és nagyobb teret adnak a kreativitásnak is.

Miért van szükség a képek javításra?

  • Amint már több helyen is említettük (az aktuális cikkek között, és az Online fotótanfolyam leckéiben), a fényképezőgép objektíve nem mindent úgy lát, és soha nem tud olyan tökéletes lenni, mint az emberi szem.
  • A szem sokkal nagyobb kontrasztátfogással rendelkezik, és sokkal jobban alkalmazkodik a szélsőséges fényviszonyokhoz, mint a fényképezőgépek.
  • Sokszor nincs lehetőség olyan helyről fotózni egy épületet, tárgyat, vagy személyt, ahonnan az ideális lenne. Esetleg nem tudunk elég közel, vagy távol menni.
  • Vagy a körülmények becsapják az automatikát és pl.: a fehéregyensúly nem lesz jó, és megismételni, vagy beállítást változtatni pedig nincs idő.
  • Még egy egyszerű indok: a piros szem.

Ezek a hibalehetőségek a negatívos korszakban is fennálltak, csak nehezebb volt őket kiküszöbölni. Most pedig egy képszerkesztő program segítségével a hibák egy részét orvosolhatjuk.

És ne felejtsük el a tömörítetlen képformátumokat (RAW). Ezek feldolgozásánál elengedhetetlen a digitális utómunka.

A retusálás további lehetőségei:

A retusálás elengedhetetlen egyes világítás tipusoknál is. Ha nem szeretnénk lapos képeket kapni (mint a beépített vakuk esetén), akkor oldalról jövő világítást kell használnunk. Az oldalról érkező fény adja az egyik legszebb világítást. Kiemeli a formákat, a felületek textúráját, háromdimenzióssá teszi a képünket. De ez a világítás egy portrénál a bőrhibákat, pattanásokat, ráncokat is kiemeli. Ennek retusálása is elengedhetetlen. Senki sem akarja egy fényképen az arcbőrének a hibáit látni.

A tanulság: 

Következésképpen megállapíthatjuk, hogy a digitális utómunka, a retusálás, elengedhetetlen lett a digitális fényképezés korszakában. Ennek mértékével kell vigyázni, és nem szabad olyan túlzásokba esni, mint egyes magazinok, vagy internetes oldalak!

Az Online fotótanfolyam és a retusálás:

Az eddig leírtak végiggondolása után úgy gondoltuk, hogy az Online fotótanfolyamot kiegészítjük a képek retusálásról, képek hibáinak javításáról szóló leckékkel.

Nem egy teljes retusálásról szóló tanfolyammal szeretnénk kiegészíteni a fotótanfolyamunkat!
Ezek a leckék arról szólnak, hogyan javítsuk ki:

  • a félresikerült fehéregyensúlyt,
  • a rossz expozíciót,
  • hogy kell átméretezni, megvágni a képeinket,
  • képkivágást módosítani,
  • hatásos fekete-fehér képeket készíteni,
  • pattanásokat eltüntetni,
  • stb.

Azokra a képjavításokra koncentrálunk, amelyek a mindennapi fotózás során felmerülnek, és könnyen megtanulhatóak azok számára is akik eddig nem fogalkoztak a fotózásnak ezzel a területével. (az utómunkával)

Ezekből a retusálásról szóló leckékből már 6 el is készült! A továbbiakat folyamatosan készítjük. Így aki már a teljes Online fotótanfolyamot használja, az első ötöt el is éri, aki csak tervezi, hogy a jövőben kipróbálja, az ezekkel a leckékkel még nagyobb tudásanyagot kap.

Az Online fotótanfolyam leckéinek a száma így már 40-re nőtt!

Ha még nem próbáltad ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit, most ide kattintva megteheted!

vissza