Online fotótanfolyam

Fényképezőgépet veszek 2.

 

Fényképezőgépet veszek 2.

Kicsi kompak, bridge, vagy MILC, esetleg tükörreflexes fényképezőgép?
Melyik a jó választás?

Az előző Fényképezőgépet veszek 1.  cikkünk folytatása.

Az első részben a felhasználás területeit, a rendelkezésre álló keretet (pénzt), és még egy-két szempontot néztünk meg. Most a témát másik irányból megközelítve azt vizsgáljuk meg, hogy melyik típusú fényképezőgépet kinek ajánljuk:

Kompakt fényképezőgépek:

Kettő, vagyis igazából három célcsoport van (csakhogy már most az elején összezavarjak mindenkit), akinek ezeket a kis méretű fényképezőgépeket ajánljuk:

  • Akinek mindegy, csak kicsi és olcsó legyen! (nekik az áron kívül nem is biztos, hogy lesz több szempontjuk a vásárlásnál)
  • Akinek fontos a kicsi méret vagy, hogy zsebben, egyéb felszerelés nélkül is elférjen egy megbízható a legtöbb élethelyzetben is jó képeket adó kis fényképezőgép.
  • Akinek fontos a kicsi méret és a minőség!

- A második célcsoportnál a kompakt fényképezőgépek között találunk olyanokat is, amelyek a kicsi méretük ellenére több hasznos funkcióval felszereltek. Ilyen funkció lehet például:

  • a manuális beállítási lehetőségek,
  • a képstabilizátor,
  • a nagy (10-szeres, vagy akár 20-30-szoros) zoom átfogás,
  • vagy a GPS adatok rögzítése

De ezeknél hátrányként a kicsi képérzékelő szenzort kell megemlíteni, ami optimális körülmények között jó képeket fog eredményezni, de kevés fényben már gyengélkedni fog és megjelenik majd a képek zajosodása.
(Erről bővebben a szenzorméretek jelentősége cikkünkben)

- A harmadik célcsoportnál olyan kompakt fényképezőgépeket érdemes keresni amelyek nagy szenzormérettel rendelkeznek. Ugyanis minél nagyobb egy fényképezőgép szenzormérete, annál jobb képminőség érhető el vele, annál kisebb lesz a képeken megjelenő képzaj.

Ezek optikailag is jobbak lesznek, a képminőség sokkal-sokkal jobb, mint az egyszerű kompaktoknál. Itt hátrányként igazából a magasabb árat lehet megemlíteni.

Bridge fényképezőgépek:

Abban az esetben, ha szeretnénk a fényképezőgépen több beállítási, esetleg bővítési lehetőséget, de szeretnénk a lehető legkevesebb súlyt cipelni, akkor jó választás egy bridge fényképezőgép.

  • A több beállítási lehetőség jól jön azoknak is, akiket érdekel egy kicsit a fotózás, és szükség esetén szeretik maguk beállítani a fényképezőgépet.
  • Több olyan bridge fényképezőgép is van, amelyeken található vakupapucs, így igény esetén ezekhez plusz rendszervakut tudunk vásárolni/csatlakoztatni. Sőt a kreativitásunkat is jobban kiélhetjük, ha a vakuhoz rádiós kioldót vásárolunk. (A rádiós kioldókkal bővebben a tejes fotótanfolyam leckéiben foglalkozunk.)
  • Sok olyan modell van, amelyik kihajtható LCD monitorral rendelkezik, tovább növelve a fotózás lehetősségeit.

Hátrányként itt is a képszenzor kicsi méretét és a zajosodást kevés fényben, említhetjük meg. De találunk a bridge fényképezőgépek között 4/3 colos, vagy APS-C méretű szenzorral szerelt gépet, amelyek képminőségben és kevés fényben messze jobbak a kisebb szenzoros társaiknál. Ezek azonban árban magasabbak is lesznek.

MILC (tükör nélküli) fényképezőgépek:

Még mindig a fényképezőgépek méreténél tartva ezeknél is méret a lényeg. Ezek a fényképezőgépek ideális megoldást jelentenek azoknak akik csak azért nem vesznek/vettek tükörreflexes fényképezőgépet, mert azoknak túl nagy a mérete. (Vagy nem elég elegánsak/trendik.)

A kicsi méret ellenére megtalálhatóak ugyanazon kényelmi megoldások, amelyek a tükörreflexeseknél is:

  • cserélhető objektívek
  • vakupapucs
  • beállítási lehetőségek
  • jó képminőség

Ráadásul ezeknek a fényképezőgépeknek a fejlődése/fejlesztése nagyon gyorsan halad. Egymás után jönnek ki az újabb és újabb, egyre több újdonságot rejtő tükör nélküli fényképezőgépek.

Ami eddig hátrány volt, hogy nem minden típushoz találtunk nagy objektívparkot, mára már nem igaz. Most már mindegyik nagyobb gyártó bekapcsolódott a MILC gépek gyártásába, és szép számmal találunk hozzájuk különböző objektíveket. Sőt, adapterek segítségével sok olcsó objektívet tudunk hozzájuk csatlakoztatni.

A MILC fényképezőgépekről bővebben A tükör nélküli gépek cikkünkben.

Tükörreflexes fényképezőgépek:

Széles a választék a fényképezőgépvázak és az objektívek között is. A kezdőtől a haladón át a profi gépvázakig, a nagylátószögű objektívtől a tele objektívig (zoomos és fix változatban). Szinte bármilyen feladathoz megtalálhatjuk a hozzánk, a hobbynkhoz, vagy munkánkhoz illőt.

Azoknak ajánljuk, akit a FOTÓZÁS érdekel. Aki "kinőtte" a bridge fényképezőgépeket, aki szeretné (idővel, vagy ha pénze lesz rá) bővíteni objektívekkel, rendszervakuval, szűrőkkel, egyéb kiegészítőkkel a fotózás lehetőségeit.

A tükörreflexesek "kategóriáját" is két, vagy inkább három részre bonthatjuk. A belépőszintű, a középkategóriás és a profi tükörreflexes fényképezőgépekre.

Ahhoz mérten, hogy mennyire gondoljuk komolyan és hosszútávúan a fotózást, hogy hobby-, vagy munkaeszköznek szánjuk a fényképezőgépet kell választanunk a belépőszintű, a középkategóriás, vagy profi gépvázak közül. A most említett szempontok mellett nem elhanyagolható az árkülönbség sem ezek között. 100.000 Ft-tól a 900.000 Ft-ig tart a szórás, persze a minőségnek megfelelően. Itt gyorsan kiemelném, hogy nem a 100.000 Ft-os a rosszabb, hanem a 900.000 Ft-os a jobb fényképezőgép. Ezek gyorsabbak, halkabbak, pontosabbak, nagyobb képérzékelővel szereltek, és egyéb plusz szolgáltatással (pl: csepp és pormentes, időjárásálló burkolattal, wifi-vel, GPS-el) felszerelt fényképezőgépek.

Ha megvan az elhatározás, hogy egy új fényképezőgépet veszünk, akkor nyakunkba vehetjük az internetet és nekiláthatunk böngészni a gyártók és a típusok között, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk ki!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza