Online fotótanfolyam

Aktuális cikkek

Márciusi frissítéseink

2012.04.03. Márciusi frissítéseink

Készítettem egy újabb összefoglalót, ezúttal a márciusi frissítéseinkről.
Ismét egy újabb leckével bővítettük az Online fotótanfolyam leckéinek a számát, és négy új cikk is született. Nézzük ezeket sorra:

tovább

Zoomoljunk, vagy közelebb menjünk?

2012.04.01. Zoomoljunk, vagy közelebb menjünk?

Nem kell állandóan a zoomot használni! Menj közelebb! - szól több helyen a tanács. Biztos? Sajnos nincsenek olyan szabályok, amelyek egyértelműek lennének, hogy egy adott helyzetben, vagy környezetben hogyan kell fotózni. A kérdés technikai részében viszont segíthetünk.

tovább

Próbáld ki! Árnyékmentes világítás egy vakuval!

2012.03.18. Próbáld ki! Árnyékmentes világítás egy vakuval!

Ha már elkezdtük kreatívabban, tudatosan (fényképezőgépről levéve) használni a vakunkat, akkor jelentkezik az a probléma, hogy a háttéren, vagy falon nagy vetett árnyékok keletkeznek. Erre keressük a megoldást. Hogyan lehet egy darab vakuval vetett árnyék mentes képet készíteni?

tovább

Próbáld ki! Vaku átalakítása méhsejtráccsal

2012.03.08. Próbáld ki! Vaku átalakítása méhsejtráccsal

Írtunk már a cikkek között a vakufény lágyításáról, sőt az Online fotótanfolyamban egy egész lecke szól erről a témáról. Most nézzük meg, hogyan módosíthatjuk még a vakunk fényét.

tovább

Előző havi frissítéseink

2012.03.07. Előző havi frissítéseink

Készítettünk egy összefoglalót a februári frissítéseinkről. Nemcsak az aktuális cikkek, de a látgatók kérdései alapján a fotótanfolyam egyes leckéi is kaptak kiegészítést.
Az alábbiakban ezeket vesszük sorra:

tovább

Az LCD kijelző. Mennyire kapunk valós képet?

2012.03.01. Az LCD kijelző. Mennyire kapunk valós képet?

A tanfolyam leckéiben többször is említésre kerül, hogy a képeket már az LCD monitoron is érdemes ellenőrizni és ha kell, az elrontott képet megismételhetjük. De mennyire ad valós képet? Mennyire sötét, világos, színhelyes, éles az itt visszanézett képünk?

tovább

Próbáld ki! Fotózz portrét különböző látószögű objektívekkel!

2012.02.22. Próbáld ki! Fotózz portrét különböző látószögű objektívekkel!

Miért tudnak olyan bénák lenni a portré fotók az átlag embereknél?
Miért jobb egy profi fotós portréja, ahhoz képest, amit az "átlag" fotós készít? A "Milyen gépet vegyek?" kérdés után ez is a gyakran feltett kérdések közé sorolható, csakúgy, mint a "Miért fizessek egy fotósnak, ha megcsinálhatom én, ingyen?" kérdés. Pedig a válasz nagyon egyszerű:

tovább

Digitális képkidolgozás problémái

2012.02.18. Digitális képkidolgozás problémái

Amikor a digitális állományainkból papírképet készíttetünk (már ha készítünk), néha érdekes méretben kapjuk meg a képeinket. A 10x15-ös kép néha 10x14-es, néha pedig 10x17,5-ös. Néha pedig össze-vissza változik a kép mérete, és nem illeszkedik a kép sem az albumokba, sem a képkeretekbe. Miért?

tovább

Hamis negatív filmek

2012.02.16. Hamis negatív filmek

Újra előkerült egy régi csalásforma a negatív filmekkel kapcsolatban. A digitális fényképezőgépek elterjedésével, az elmúlt években már nagyon kevés esettel találkoztunk, de újra van olyan, aki perspektívát lát e csalási formában.

tovább

Filmes dobozból lágyító előtét kompakt fényképezőgéphez

2012.02.09. Filmes dobozból lágyító előtét kompakt fényképezőgéphez

Ha szeretnél jó vakufényt, akkor lágyítsd azt! Akár kőbe is véshetnénk, vagy aranykeretbe foglalhatnánk, annyira igaz. Külső vakukra könnyen beszerezhetőek, vagy készíthetőek lágyító előtétek, de beépített vakuk esetén, főleg kompakt fényképezőgépeknél már nehezebb dolgunk van.

tovább